Waarom is LED verlichting duurzaam?

(Last Updated On: November 27, 2021)

Veel mensen weten dat LED verlichting een stuk duurzamer is dan andere vormen van verlichting. Maar wanneer je aan mensen vraagt hoe dit dan precies kan hebben ze eigenlijk niet echt een antwoord klaar. Hoe kan het dat LED verlichting zo duurzaam is? En hoe gezellig zijn de led spots voor bij jou in huis? Door dit artikel goed door te lezen zal je binnen no time antwoord krijgen op al deze mogelijke vragen!

De duurzaamheid van LED verlichting

LED verlichting is op verschillende manieren duurzaam. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste factoren achter de duurzaamheid hieronder op een rijtje gezet:

• Laag energieverbruik. LED’s verbruiken minder energie dan andere soorten gloeilampen. Dit bespaart de consument geld en stelt minder vraag aan ons energienet en uiteindelijk minder vraag naar de natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt om dat net van stroom te voorzien.
• Veel minder warmte. Een groot deel van de energie die door andere soorten lampen wordt verbruikt, wordt verspild als warmteverlies. LED’s hebben niet dezelfde hoeveelheid warmteverlies, dankzij hun efficiënte ontwerp en het ontbreken van de gloeidraad. Koelere lampen zijn ook nog eens veiliger, waardoor ze minder brandgevaarlijk zijn.
• Geen slechte stoffen. LED-lampen bevatten geen schadelijke chemicaliën of materialen. Dit in tegenstelling tot CFL-lampen, die kwik bevatten en speciale voorzorgsmaatregelen vereisen om ze op de juiste manier af te voeren.
• Minder afval. Omdat LED’s zo lang meegaan (tot 20 jaar of meer) en duurzamer zijn dan andere soorten lampen worden er minder LED-lampen weggegooid.
• Recycleerbaarheid. LED’s zijn gemaakt van recyclebare materialen. Hoewel je ze niet zomaar kunt weggooien op straat kunnen LED’s wel naar speciale inzamelacties of afgiftepunten worden gebracht waar ze kunnen worden opgehaald. Onderdelen kunnen dan worden gerecycled.

Voordelen van LED’s

Je ziet dus wel dat er veel voordelen zitten aan het gebruik van LED verlichting voor bij jou in huis. Door te kiezen voor deze duurzame verlichting zal ook jij in staat zijn om bij te dragen aan een beter milieu. LED’s staan consequent bovenaan de lijst van “groene”, “duurzame” en “energie-efficiënte” opties voor de lampen in huis. Zelfs als LED’s niet je eerste keuze is op het gebied van verlichting, is het toch een keuze om te overwegen. Al is het maar om aanzienlijk veel geld te besparen op je energierekening.

Het huis gezellig maken met LED spotjes

Door te kiezen voor LED spotjes zal je in staat zijn om jouw huis van een gezellige sfeer te voorzien. Vandaag de dag kun je de LED lampjes vinden in alle mogelijke kleurtinten, hierdoor ben je dus in staat om de woning van een gezellige uitstraling te voorzien. Vaak zijn de lampen ook nog eens te dimmen. Door deze te dimmen zorg je voor een super gezellige sfeer. Wie zegt dat LED spotjes niet gezellig kunnen zijn weet dus niets achter de bijzondere techniek van de LED verlichting!