Hoe was je je kleding op de beste manier?

(Last Updated On: October 27, 2023)

Hoe was je je kleding op de beste manier?

Je kleding wassen lijkt allemaal zo simpel, maar is het eigenlijk wel zo? Je kleding op een goede manier wassen, zodat het niet te klein wordt of verkleurd uit de wasmachines komt, kan nog best een uitdaging zijn.

Toen je nog thuis woonde was het lekker makkelijk, en deden je ouders de was wel voor je en lag het de volgende dag weer schoon in je kast. Maar er komt een tijd dat je het zelf moet gaan doen.

Op welke temperatuur kun je het beste wassen, en hoe krijg je die hardnekkige vlekken nou toch uit je kleding? In dit artikel geven we enkele tips waarmee je je kleding op een goede manier kunt wassen.

hoe kleding wassen
hoe kleding wassen

Photo by Alyssa Strohmann on Unsplash

Het wassen begint al als de was nog in de wasmand zit

Om te voorkomen dat je kleding stuk gaat of dat er losse onderdelen in de wasmachine komen te zitten, is het belangrijk om alle kledingstukken goed te controleren voordat je ze in de wasmachine stopt.

Zo kan er van alles in je broekzakken blijven zitten wat je liever niet in de wasmachine wilt hebben. Hierdoor kan je wasmachine verstopt raken en kapot gaan. Als dit toch per ongeluk is gebeurd en je wasmachine kapot is, kun je wasmachines vergelijken voordat je een nieuwe aanschaft.

Voor het behoud van je wasmachine is het ook belangrijk om te kijken naar het gewicht dat je in de wasmachine stopt. Het is niet alleen beter voor je machine, maar je was wordt ook schoner als je hem niet te vol stopt.

Er is een simpel trucje om te kijken of je wasmachine niet te vol zit: maak van je hand een vuist en stop je arm boven in de wasmachine.

Als dit niet meer lukt, dan zit je wasmachine duidelijk te vol.

Wassen op kleur, soort en materiaal

Wil je je kleding zo lang mogelijk behouden? Dan is het noodzakelijk om je kleding te wassen op basis van kleur, soort en materiaal.

Sorteer voordat je gaat wassen alles op kleur. Het is ook belangrijk dat je goed kijkt naar de waslabels in je kleding. Dit voorkomt dat je je kleding op een te hoge temperatuur wast. Ook het binnenstebuiten wassen van je kleding kan bijdragen aan kleurbehoud.

Bijvoorbeeld, spijkerbroeken zijn vaak gemaakt van denim en kunnen hun kleur snel verliezen. Door je spijkerbroeken binnenstebuiten te wassen, behoud je de kleur langer.

Afhankelijk van hoe vuil je was is, kun je bepalen of een voorwas eventueel nog nodig is. In de meeste gevallen is een gewoon wasprogramma, zoals een dagelijks wasprogramma, voldoende.

Om goed voor je kleding te zorgen, kun je het het beste wassen op een lage temperatuur. Tegenwoordig kun je je kleding al heel goed schoon krijgen op een temperatuur van 30 graden. Succes!