Laadpaal thuis installeren: waar op letten?

(Last Updated On: August 14, 2023)

Laadpaal thuis installeren: waar op letten?

Als je overweegt om een laadpaal thuis te installeren, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Een laadpaal thuis kan handig zijn als je een elektrische auto hebt en deze graag thuis wilt opladen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen en installeren van een laadpaal?

laadpaal-laten-installeren
laadpaal-laten-installeren

Photo by Jenny Ueberberg on Unsplash

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de laadsnelheid van de laadpaal. Hoe hoger de laadsnelheid, hoe sneller je auto opgeladen is. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de aansluiting van de laadpaal. Niet alle laadpalen kunnen op elke aansluiting worden aangesloten. Ook moet je rekening houden met de locatie van de laadpaal. Waar wil je de laadpaal plaatsen en is er voldoende ruimte en een geschikte aansluiting? De professionals van laadpaalsystemen.nl geven je graag extra uitleg.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de installatie van de laadpaal. Dit kun je zelf doen, maar het is verstandiger om dit door een professional te laten doen. Zo weet je zeker dat de laadpaal veilig en goed geïnstalleerd wordt. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

Waarom een laadpaal thuis installeren?

Als je een elektrische auto bezit, is het installeren van een laadpaal thuis een slimme keuze. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van het gebruik van openbare laadpalen, zoals:

 • Gemak: Je hoeft niet langer te zoeken naar een beschikbare laadpaal en in de rij te staan om je auto op te laden. Met een thuislaadpaal kun je op elk moment van de dag of nacht opladen, zonder dat je de deur uit hoeft.
 • Tijdbesparing: Het opladen van je auto thuis bespaart tijd, omdat je niet naar een openbare laadpaal hoeft te rijden en daar moet wachten tot je auto is opgeladen.
 • Kostenbesparing: Opladen met een thuislaadpaal is vaak goedkoper dan opladen bij een openbare laadpaal. Bovendien kun je met sommige energieleveranciers profiteren van voordelige tarieven voor het opladen van je auto.
 • Milieuvriendelijk: Door je auto thuis op te laden, verminder je de CO2-uitstoot. Bovendien kun je ervoor kiezen om groene stroom te gebruiken om je auto op te laden, waardoor je nog milieuvriendelijker bezig bent.

Kortom, het installeren van een laadpaal thuis biedt veel voordelen en is een slimme keuze voor elke eigenaar van een elektrische auto.

Soorten laadpalen

Als je een laadpaal thuis wilt laten installeren, zijn er verschillende soorten laadpalen waaruit je kunt kiezen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende soorten laadpalen.

1. Wandmodel

Een wandmodel laadpaal is een van de meest voorkomende soorten laadpalen voor thuisgebruik. Deze laadpaal is ontworpen om aan de muur van je huis te worden gemonteerd en is compact en eenvoudig te gebruiken. Wandmodellen zijn doorgaans geschikt voor het opladen van elektrische auto’s met een laadvermogen van 3,7 kW tot 22 kW.

2. Staand model

Een staand model laadpaal is een andere optie om thuis te installeren. Deze laadpaal is ontworpen om op de grond te worden geplaatst en is ideaal voor mensen die geen muur hebben om een wandmodel op te monteren. Staande modellen zijn doorgaans geschikt voor het opladen van elektrische auto’s met een laadvermogen van 3,7 kW tot 22 kW.

3. Inbouwmodel

Een inbouwmodel laadpaal is ontworpen om in de grond te worden geïnstalleerd. Deze laadpaal is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een laadpaal die niet opvalt en niet in de weg staat. Inbouwmodellen zijn doorgaans geschikt voor het opladen van elektrische auto’s met een laadvermogen van 3,7 kW tot 22 kW.

4. Slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is een laadpaal die is uitgerust met slimme functies. Deze functies kunnen onder andere bestaan uit het op afstand bedienen van de laadpaal en het monitoren van het oplaadproces. Slimme laadpalen zijn doorgaans geschikt voor het opladen van elektrische auto’s met een laadvermogen van 3,7 kW tot 22 kW.

5. Snellader

Een snellader is een laadpaal die is ontworpen om elektrische auto’s snel op te laden. Deze laadpalen hebben doorgaans een laadvermogen van meer dan 22 kW en kunnen elektrische auto’s binnen een uur opladen. Snelladers zijn ideaal voor mensen die vaak lange afstanden afleggen en snel willen kunnen opladen.

Bij het kiezen van een laadpaal is het belangrijk om rekening te houden met het type auto dat je hebt en het laadvermogen dat je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de installatiekosten en de gebruikskosten van de laadpaal.

Installatieproces van de laadpaal

Wanneer je een laadpaal thuis wilt installeren, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we het installatieproces van de laadpaal en waar je op moet letten.

Stap 1: Locatie bepalen

Allereerst is het belangrijk om de juiste locatie voor de laadpaal te bepalen. De laadpaal moet namelijk op een veilige en toegankelijke plek worden geplaatst. Houd er rekening mee dat de afstand tussen de laadpaal en de meterkast niet te groot is, om verlies van vermogen te voorkomen.

Stap 2: Geschikte aansluiting

Vervolgens moet er gekeken worden naar de aansluiting van de laadpaal. Het is belangrijk dat de aansluiting geschikt is voor de laadpaal en dat er voldoende vermogen beschikbaar is. Een elektricien kan je hierbij adviseren.

Stap 3: Installatie van de laadpaal

Wanneer de locatie en aansluiting zijn bepaald, kan de laadpaal geïnstalleerd worden. Dit moet altijd door een erkende installateur worden gedaan om veiligheidsrisico’s te voorkomen. De installateur zal de laadpaal aansluiten op de juiste aansluiting en de juiste beveiliging aanbrengen.

Stap 4: Keuring

Na de installatie moet de laadpaal gekeurd worden door een erkende keuringsinstantie. Hierbij wordt gekeken of de laadpaal veilig is geïnstalleerd en voldoet aan alle veiligheidseisen.

Stap 5: Gebruiksklaar maken

Wanneer de laadpaal is gekeurd en goedgekeurd, kan deze in gebruik worden genomen. De installateur zal je hierbij helpen en uitleg geven over het gebruik van de laadpaal.

Let op: het is belangrijk om de laadpaal regelmatig te laten onderhouden en eventuele storingen direct te laten verhelpen door een erkende installateur. Zo blijft de laadpaal veilig en betrouwbaar in gebruik.

Kosten van de installatie

Als je een laadpaal thuis wilt installeren, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. De kosten van de installatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type laadpaal, de locatie en de benodigde werkzaamheden.

Een standaard laadpaal kan tussen de € 500 en € 1.500 kosten. Als je een slimme laadpaal wilt installeren, kunnen de kosten oplopen tot € 2.500 of meer. Houd er rekening mee dat de kosten van de laadpaal niet de enige kosten zijn die je moet overwegen.

Naast de kosten van de laadpaal zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. De installatiekosten variëren afhankelijk van de locatie en de benodigde werkzaamheden. Over het algemeen kost de installatie van een laadpaal tussen de € 500 en € 1.000.

Als je een laadpaal wilt installeren, moet je ook rekening houden met de kosten van het onderhoud en de reparatie. Het is belangrijk om te investeren in een betrouwbare laadpaal en om te kiezen voor een installateur met ervaring en expertise om de kosten op de lange termijn te minimaliseren.

Kortom, de kosten van de installatie van een laadpaal thuis kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van de laadpaal zelf, de installatiekosten en de kosten van het onderhoud en de reparatie om een weloverwogen beslissing te nemen.

Vergunningen en regelgeving

Wanneer je een laadpaal thuis wilt installeren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vergunningen en regelgeving die van toepassing zijn. Hieronder vind je enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 • Vergunningen: In sommige gemeenten heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een laadpaal. Informeer bij je gemeente welke vergunningen nodig zijn en welke voorwaarden er gelden. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een vergunning tijd kan kosten.
 • Aansprakelijkheid: Als eigenaar van een laadpaal ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud ervan. Zorg ervoor dat je laadpaal voldoet aan alle veiligheidseisen en dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren.
 • Elektriciteitsaansluiting: Een laadpaal vereist een stabiele elektriciteitsaansluiting. Het is belangrijk om te controleren of je huidige elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit heeft om de laadpaal te kunnen gebruiken. Soms is een aanpassing van de elektriciteitsaansluiting nodig.
 • Keurmerken: Kies voor een laadpaal met de juiste keurmerken, zoals KEMA of TÜV. Deze keurmerken geven aan dat de laadpaal voldoet aan de veiligheidseisen en betrouwbaar is.
 • Contracten: Sluit een contract af met een energieleverancier en/of laadpaalleverancier. Hiermee voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan en ben je verzekerd van goede service bij eventuele problemen.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de vergunningen en regelgeving voordat je een laadpaal laat installeren. Zo voorkom je onaangename verrassingen en kun je zorgeloos gebruik maken van je laadpaal.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het installeren van een laadpaal thuis is het belangrijk om rekening te houden met verschillende veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig is en voldoet aan de lokale wetgeving.

Ten eerste is het belangrijk om de juiste kabels en beveiligingsapparatuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat de laadpaal veilig kan functioneren. Zorg ervoor dat de kabels en beveiligingsapparatuur geschikt zijn voor het vermogen van de laadpaal en dat ze voldoen aan de relevante veiligheidsnormen.

Daarnaast moet de laadpaal worden geïnstalleerd door een gekwalificeerde elektricien om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en betrouwbaar is. De elektricien moet ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de lokale wetgeving en dat alle benodigde vergunningen zijn verkregen.

Verder is het belangrijk om de laadpaal op een veilige plaats te installeren, waarbij rekening wordt gehouden met brandveiligheid en mogelijke risico’s voor kinderen en huisdieren. Zorg er ook voor dat de laadpaal niet kan worden beschadigd door voertuigen of andere objecten.

Tot slot is het belangrijk om de laadpaal regelmatig te laten onderhouden om ervoor te zorgen dat deze veilig blijft functioneren. Laat de laadpaal minstens één keer per jaar inspecteren door een gekwalificeerde elektricien om ervoor te zorgen dat deze nog steeds voldoet aan de relevante veiligheidsnormen.

Door deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw laadpaal veilig en betrouwbaar functioneert en dat u met een gerust hart uw elektrische auto kunt opladen.

Onderhoud van de laadpaal

Wanneer je een laadpaal thuis laat installeren, is het belangrijk om te weten dat deze regelmatig onderhoud nodig heeft. Door goed onderhoud te plegen, kun je ervoor zorgen dat de laadpaal optimaal blijft werken en dat de veiligheid gewaarborgd blijft. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het onderhoud van de laadpaal.

Regelmatig schoonmaken

Het is belangrijk om de laadpaal regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt en de werking van de laadpaal belemmert. Maak de laadpaal minimaal één keer per maand schoon met een vochtige doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de behuizing van de laadpaal beschadigen.

Controleer de kabels

Controleer regelmatig de kabels van de laadpaal op beschadigingen en slijtage. Beschadigde kabels kunnen gevaarlijk zijn en moeten direct worden vervangen. Het is ook belangrijk om de kabels goed op te bergen, zodat deze niet in de weg liggen en niet beschadigd raken.

Laat de laadpaal jaarlijks inspecteren

Laat de laadpaal jaarlijks inspecteren door een professionele installateur. Deze kan controleren of de laadpaal nog goed werkt en of er onderdelen vervangen moeten worden. Het is ook belangrijk om de software van de laadpaal regelmatig te updaten, zodat deze altijd up-to-date is en goed blijft functioneren.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop bij het onderhoud van de laadpaal. Zorg ervoor dat de laadpaal goed is geaard en dat er geen water in de buurt komt. Schakel de stroom altijd uit voordat je onderhoud pleegt aan de laadpaal. Als je twijfelt over de veiligheid, schakel dan een professionele installateur in.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat de laadpaal thuis optimaal blijft werken en dat de veiligheid gewaarborgd blijft.

Energieverbruik en efficiëntie

Bij het installeren van een laadpaal thuis is het belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en de efficiëntie van de laadpaal. Hieronder vind je enkele zaken waar je op moet letten:

 • Vermogen van de laadpaal: Het vermogen van de laadpaal bepaalt hoe snel je auto wordt opgeladen. Een laadpaal met een hoger vermogen zal je auto sneller opladen, maar verbruikt ook meer energie. Het is belangrijk om te kijken naar het vermogen van je auto en de laadpaal om te bepalen welke laadpaal het meest geschikt is voor jouw situatie.
 • Efficiëntie van de laadpaal: De efficiëntie van de laadpaal bepaalt hoeveel energie er verloren gaat tijdens het opladen van je auto. Een laadpaal met een hogere efficiëntie zal minder energie verbruiken en dus goedkoper zijn in gebruik. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de efficiëntie van de laadpaal voordat je er een aanschaft.
 • Slimme laadpaal: Een slimme laadpaal kan helpen om het energieverbruik en de efficiëntie te optimaliseren. Zo kan een slimme laadpaal bijvoorbeeld rekening houden met de energiebehoefte van je huis en je auto, waardoor het opladen van je auto efficiënter verloopt. Ook kan een slimme laadpaal de energiekosten in de gaten houden en ervoor zorgen dat je nooit te veel betaalt.
 • Zonne-energie: Als je duurzaam wilt opladen, kun je overwegen om een laadpaal te installeren die werkt op zonne-energie. Zo kun je je auto opladen met behulp van de zon en ben je niet afhankelijk van het energienetwerk. Houd er wel rekening mee dat een laadpaal op zonne-energie duurder kan zijn in aanschaf dan een gewone laadpaal.

Door rekening te houden met het energieverbruik en de efficiëntie van de laadpaal kun je ervoor zorgen dat je auto op een duurzame en betaalbare manier wordt opgeladen.