Gek op yoga: mijn beste yogatips

(Last Updated On: November 19, 2021)

Toen ik op mezelf ging wonen, besloot ik dat ik niet iedere avond gewoon thuis wou zitten, ik wou weer dansles gaan volgen. Maar toen bekeek ik mijn budget (geloof me vrij, na een verhuis en het kopen van meubels hou je niet gek veel over) en besloot ik dat ik iets goedkopers moest gaan doen. En gezien alle stress die het op jezelf gaan wonen voor de eerste keer met zich had meegebracht, wilde ik iets relaxerend. Ik had al kennis gemaakt met yoga, maar ik had het nooit intensief beoefend. Enter een yogasessie iedere week voor een uur, de komende 10 weken.

Ik vond het heerlijk! Iedere dinsdagavond liep ik zo ontspannen weer naar huis, letterlijk verliefd op de hele wereld. Tegen het einde van het jaar liep de lessenreeks af, en ik ken mezelf… ik ga niet in de vrieskou ergens heenlopen als het niet echt nodig is, dus ik hoop weer in de lente (niet dat het nu die echte horrorwinter is waar ze voor waarschuwden) te kunnen herbeginnen. Thuis doe ik het ook wel, maar veel minder gedisciplineerd. En de groep was ook erg leuk, so why not!

Het voordeel: ik werd er heel kalm van. Mensen die mij kennen, weten dat ik een heel passioneel karakter heb: ik ga volop voor wat ik wil, en zal desnoods over de spreekwoordelijke lijken gaan. Dat zorgt er ook voor dat ik veel bezig ben en weinig ontspan. Of moeilijk dingen los kon laten. Sinds ik yoga ben gaan doen (en ook over mindfullness begon te lezen) ben ik enorm goed geworden in loslaten. Problemen, slechte gedachten, slechte mensen in mijn leven… ik adem, besluit dat dit niet goed is voor mij en laat het varen. Weg ermee.

Het werd een uurtje in de week dat helemaal voor mezelf was: ik werk in een online wereld en dat kan (in mijn ogen dan) erg irreëel worden. Ik zit altijd online: op de trein, als ik boodschappen doe,… de enige momenten waarop ik niet zit te surfen, zijn als ik lig te slapen. Dus dat uurtje was goddelijk: terug aarden. Voetjes weer op de grond, terug goed ademen. Heerlijk!

Enkele van mijn favoriete yogahoudingen:

De zonnegroet

Het liefst begin ik met een hoop herhalingen van de zonnegroet (je ziet de sequentie van bewegingen hieronder staan): ik heb ontdekt dat je – na vele herhalingen – automatisch deze zonnegroet begint te doen, en als je je geest leeg kan maken, kan je door deze oefeningen al in een lichte meditatietrance komen. Je wordt dan automatisch veel rustiger en ademen lukt beter tijdens de volgende oefeningen.

yoga-zonnegroet

De cobra

De cobra (als je hem rustig!! uitoefent) is heel goed voor het stretchen van je rug). Ik heb een typische office job waarbij mijn enige beweging ongeveer van en naar het station wandelen is, en wat water of thee halen. Amper beweging, dus. En als ik thuiskom, wacht mijn huishouden en de websites op mij… als ik dan enkele dagen geen yoga doe, merk ik dat ik helemaal vastzit. Dit is een heerlijke oefening om alles terug flexibel en los te maken.

yoga-cobra

De boom

De boom is een balansoefening. Je begint met je voeten evenwijdig te zetten, en te strekken naar boven. Eenmaal je je balans gevonden hebt (je ‘klapt’ je heupen open door je knie op te trekken en naar buiten te draaien zoals je op de foto ziet), steek je je handen in de lucht. Probeer zo lang mogelijk in deze houding te blijven staan: ze zorgt voor sterkere buik- en been spieren en opent je heupen en liezen. Blijf diep in- en uitademen.

yoga-boom

De vlinder

De vlinder is geweldig om je heupen te openen. Veel vrouwen hebben het niet door, maar wij spannen onbewust onze liezen en heupen aan, waardoor ze vaak vast zitten. Let er wel op dat je niet te snel met je benen gaat flapperen, zo kan je je spieren scheuren!

yoga-vlinder