Wat is build-up in je haar en wat kun je ertegen doen?
Haren wassen is heerlijk om te doen. Niet worden je haren er lekker schoon van, maar het kan ook verfrissend zijn op een warme dag.
Je zou denken dat regelmatig je haren wassen het schoner maakt en het qua kwaliteit ook net zo goed blijft, maar dat is niet helemaal waar. Of je nu voor je korte kapsels of je kapsels voor lang haar op zoek bent naar een oplossing tegen build-up in je haar, we lijsten graag de verschillende opties voor je op!
Als je je haren niet goed wast of verkeerde producten gebruikt, kun je zelfs last krijgen van je hoofdhuid en zal de kwaliteit van je haar erop achteruit gaan.
Herken je dit? Dan kan het zijn dat je last hebt van een build-up. Maar? Hoe kun je het verder herkennen, wat houdt het precies in en hoe kan je dit verhelpen?
Photo by Darya Ogurtsova on Unsplash
Wat is build-up?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat een buildup is. Stel je eens voor wat je haar door de week door moet maken. Het komt in aanraking met stof en het wordt ook op andere manieren vies.
Zweet heeft ook een grote invloed op de kwaliteit van het haar en ook dit zul je goed voelen op je hoofdhuid.
Het eerste wat je dan zou doen is het wassen van je haar. Dat is ook het logischte, want alles wat vies is moet je wassen. Dat doe je immers met je hele lichaam.
Er bestaat alleen wel een mogelijkheid dat je gewone shampoo niet goed helpt tegen het vuil op je hoofdhuid. Er kan dan een build-up zijn. Een build up is een opstapeling of een verzameling van bijvoorbeeld stof, microplastics, kalk en andere mineralen, talg en zweet en ook de restanten van haarproducten.
Als alles op elkaar gestapeld wordt of wordt verzameld op je haren of je hoofdhuid, dan is het haast niet meer mogelijk om met gewone shampoo dit weg te wassen.
Als dit zich eenmaal heeft opgehoopt dan ontstaat er dus een laagje en dat laagje zal alleen maar dikker worden als je er niet in slaagt om het goed weg te wassen. Als je build up letterlijk vertaalt, dan betekent het ook letterlijk ‘ophoping’.
Photo by Erick Larregui on Unsplash
Hoe krijg je build-up in je haar?
Maar, hoe krijg je precies build up in je haar? Het is niet moeilijk om te bedenken dat dingen zich opstapelen wanneer er niets aan wordt gedaan en wanneer er steeds meer van bij komt.
Dit gebeurt ook met de stoffen die op je haren terechtkomen of de middelen die op je hoofdhuid blijven plakken.
Er is een aantal stoffen die gewoonweg moeilijk uit je haren te wassen is en daarnaast ook voor de meeste ophoping op het hoofdhuid veroorzaken. Voorbeelden hierin zijn ingrediënten die zorgen voor conditionering van je haar, zware oliën en siliconen zoals.
Maar ook vette alcohol en ftalaten zorgen voor deze opstapeling. Helaas komen deze stoffen veel voor in haarverzorgingsproducten. Een goede shampoo is dan ook heel belangrijk, ik kan je de producten van Maroccanoil zeker aanraden (zelf ben ik gek op hun droogshampoo).
En dit terwijl je zou denken dat haarverzorgingsproducten juist niet van dit soort stoffen moeten hebben omdat ze je haren juist moeten verzorgen, toch?
Zodra je merkt dat je vlokjes in je haren krijgt of jeuk op je hoofdhuid, dan kun je er bijna zeker van zijn dat ook jij last hebt van build-up.
Het lijkt op roos, maar het is het niet. Als je met je nagels op je hoofdhuid krabt, dan merk je dat er een vieze, vettige substantie onder je nagels blijft hangen. Dat gebeurt bij roos niet, want dan is het juist droog en schilferig.
Deze vettige substantie is dus een laagje van de build up die je er net af gekrabd hebt.
Kun je build-up voorkomen?
Het is helemaal niet leuk als je last hebt van build-up omdat je dit zal merken in de kwaliteit van zowel je hoofdhuid als je haren.
Je haren worden breekbaarder en je hoofdhuid gaat jeuken.
Daarnaast zul je ook merken dat je haren sneller in de klit raken of pluizig worden en dat je krullen en slag niet meer de vitaliteit hebben zoals ze voorheen altijd hadden. Je wilt er dus zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe doe je dit?
Wat kun je toen tegen build-up in je haar?
Vermijden is altijd het beste middel. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar je kunt het wel proberen.
Zo is het kiezen voor een goede, reinigende shampoo zoals een deep cleanser aan te raden om voor te kiezen. Klei is ook een goed middel om build up tegen te gaan. Klei is namelijk reinigend en natuurlijk.
Je kan ook je haren spoelen met appelazijn! Ruikt niet zo lekker en het is best heftig voor je haar en hoofdhuid, maar het helpt zeker wel.
Het zit dan ook in steeds meer shampoos verwerkt, maar je hebt ook de mogelijkheid om losse kleiblokjes te kopen die je vervolgens over je haren en hoofdhuid kunt uitsmeren.
Een scrub borstel is een goede borstel om te gebruiken en geeft je hoofdhuid ook gelijk een massage.
Ik gebruik zelf enkele keren per week een fijne shampoo waar rhassoulklei in verwerkt zit, van Urtekram.
Soms moet je ook eens switchen van haarproducten: blijf dus niet altijd je standaard shampoo en conditioner gebruiken, dat helpt om je hoofdhuid niet te laten wennen aan alle producten. Zo gebruik ik tussendoor ook de Maroccanoil shampoo.
Ook kan een zelf gemaakt papje met sodiumbicarbonaat je goed helpen. Meng enkele eetlepels met wat water tot een papje dat je gemakkelijk over je hoofdhuid kan verdelen en zo de build-up uit je haar en hoofdhuid kan krijgen.
Ontvetten is het allerbelangrijkste als het gaat over het strippen van je haar zodat het weer gezond en glanzend kan worden. Maar… pas wel op dat je geen al te zware en heftige producten gebruikt!
Het nadeel van co-washing
Co washing is een gepoogde manier van haren wassen om te voorkomen dat kroes haar snel droog wordt.
In plaats van met shampoo worden haren dan gewassen met conditioner. Het werkt niet optimaal en gaat al helemaal het doel voorbij.
Shampoos bevatten ingrediënten die je nodig hebt om het haar te reinigen. Deze stoffen zitten niet voldoende in conditioners. Het is beter om gewoon te gaan voor een goede reinigende shampoo en daarnaast eventueel gebruik te maken van een conditioner.
De curly girl method en build-up in je haar
Volgens de curly girl hair methode zou je shampoos met sulfaten moeten vermijden, schadelijke ingrediënten moeten vermijden en je haren niet te vaak te wassen.
Als je ervoor kiest om te wassen, doe dit dan met goede producten en verzorg zowel je haren als je hoofdhuid zo goed mogelijk om build up te voorkomen.
Vervolgens is het juist de bedoeling dat je langzaamaan het gebruik van shampoo met parabenen afbouwt. Pas wanneer je te maken krijgt met build up, kun je ervoor kiezen om Final Was shampoo te gebruiken.
Houd er ook rekening mee dat je met al te fijne krullen niet echt kunt kiezen voor het stoppen met shampoo. Behoud je krullen op een natuurlijke manier en pak ook build up op met de juiste treatments.
Build-up is een vervelend probleem, maar door te kiezen voor de juiste producten en zuinig en zorgvuldig om te gaan met je haren en je hoofdhuid, kun je proberen om build up juist tegen te gaan.