BH’s: zustermaten, Franse maten, Europese maten en Amerikaanse maten. Wat is het verschil?

(Last Updated On: January 27, 2023)

BH’s: zustermaten, Franse maten, Europese maten en Amerikaanse maten. Wat is het verschil?

BH: het verschil in maten

Het probleem van veel vrouwen en de vrees van een groot aantal mannen, de vrouw heeft een nieuwe bh nodig. Je durft niet online te kopen, want dan ben je bang dat hij niet helemaal goed zal passen. De man is al angstig, want hij moet onwennig mee de winkel in en begrijpt hélemaal niets van die gekke bh-maten. En, de ene maat bij het ene merk, is de andere niet. Ingewikkeld! 

bh-zustermaten-amerikaanse-franse-europese-maten
bh-zustermaten-amerikaanse-franse-europese-maten

Photo by Uliana Kopanytsia on Unsplash

Ten slotte, die bh zal je normaal een hele dag aanhebben. Hij moet dus comfortabel rond het lichaam zitten.

Niet alleen onze partners zitten al eens met de handen in het haar als ze een bh moeten kopen, voor ons dames zelf is het ook niet altijd zo gemakkelijk. Verschillende merken gebruiken toch ietwat andere maten en dan zit je nog met Europese, Amerikaanse en Franse maten. Help!

Daarom geven wij je graag een overzicht over de Europese, Franse en Amerikaanse maten. Maar vooral ook een beetje meer informatie over het begrip zustermaten en wat je moet doen als je bh-maat uitverkocht is.

Koop je dus van een bepaald merk een nieuwe bh, zorg er dan voor dat je weet in welke maat je zoekt. In het etiket heb je bijna altijd de verschillende maten staan.

Het maakt niet veel uit waar jij op zoekt, maar wees consequent. Dan heb je het minste verrassingen. Ga ook steeds op zoek naar de zustermaten, dat maakt het allemaal makkelijker.

Zie je nadien door de bomen het bos, of door de cups de borsten niet meer? Vraag dan zeker raad in de lingeriewinkel. Zij meten je graag op (hoe moet je je bh-maat opmetendraag ik wel de juiste bh-maat) en geven je extra advies. 

Wat zijn zustermaten bij bh’s?

Die nieuwe bh is echt nodig. Maar, die moet natuurlijk goed passen. Om goed te kunnen passen moet je de juiste maat kennen. Als man of vrouw hoor je vaak een gegoochel met cijfers en letters.

En dan zwijgen we nog van de verschillende soorten snitten: balconnet bh, full coverage, triangel,… Wil je echt steeds de juiste snit, dan kan je best even langsgaan bij de lingerieboetiek in jouw buurt om jouw bh-maat te meten. Wist je dat iedere bh-maat een zustermaat heeft? Dit is een maat die eigenlijk overeenkomt met jouw bh-maat, maar met een lagere omtrek en grotere cupmaat

Hoe je zustermaat berekenen? 

Ken je jouw bh-maat? Goed, dan begint nu het werk met de zustermaten. Deze kunnen steeds van pas komen bij het passen als je eigen maat niet beschikbaar is, ideal voor tijdens de sale en de solden. De zustermaat bepalen begint met jouw eigen bh-maat.

Eerst heb je jouw cijfer met de omtrekmaat en dan letter met de cup maat. De cup is dus geen absoluut volume maar geeft de verhouding tussen omtrek onder je boezem en de plaats waar je borsten het meest vol zijn.

Voor het berekenen van de cup neem je een meetlint rond je borsten, ter hoogte van jouw tepels. Meet de totale omvang en dit schrijf je op. Dan kan je een tabel erbij nemen om te bepalen hoe groot de cup is.

Heb jij bijvoorbeeld een omtrek onder de borsten van 90 cm en een omtrek aan de tepels van 110 cm, dan kies je voor een D-cup. Dit vind je steeds in tabellen. Maar standaard is het per 2.5 cm een hogere cup.

De vuistregel van de zustermaten voor jouw bh is een maat in omtrek omlaag en een cupmaat omhoog. Let wel op, blijf bij dezelfde soort maten. Er zijn namelijk verschillende soorten maten mogelijk (dus blijf bij ofwel Europese maten, Amerikaanse maten of Franse maten!).

Een klein voorbeeld: als je bijvoorbeeld een Europese 80C hebt normaal gezien, is je zustermaat 75D. 

 

De Europese bh-maten

Elk land en elk merk kan een verschil hebben in maten. Maar in grote lijnen is het voor een Europese maat voldoende om met een lintmeter jouw borstomtrek te meten.

Je meet deze omtrek onder jouw borsten. Is dit bijvoorbeeld 85 cm, dan is jouw Europese maat 85.

De cupmaat daarentegen bepaal je door het volste deel van jouw borsten te meten. Dat is meestal net over de tepels.

En Franse bh-maten?

Frankrijk is het land van de mode. Ze hebben dan ook een eigen systeem. Bij de Europese maten had je het voorbeeld 85. Tel daar dan 15 cm bij en je hebt jouw Franse maat. In de Europese maat een 85D is in Franse maat een 100D. Er is dus geen verschil in het bekijken van de cups. Die blijft bij beide hetzelfde.

Altijd dus even rekening houden met sprongen van 15 als je je Franse BH-maat wilt weten, dat geldt dus ook voor je zustermaat. 

Wat zijn Amerikaanse bh-maten?

De laatste jaren heb je de wereld die steeds groter en internationaler wordt en we shoppen steeds vaker online.

Je hebt dus ook heel wat winkels die werken met Amerikaanse maten.

Belangrijk om te weten is dat zij voor hun maten niet rekenen in centimeters, maar inches. Een rekenknobbel heb je niet echt nodig. We beginnen opnieuw met de omtrek te meten onder de borsten.

Daar tel je 5 inches bij. Oneven getallen rond je af tot een even getal. Bijvoorbeeld, een Europese maat 75 wordt een Amerikaanse omtrekmaat van 34.

De maat van de cup is dan een beetje anders. De cup bepaal je nog steeds aan het volste deel van de boezem. In Engeland en de Verenigde Staten verschilt de naamgeving. Een E-cup wordt dan een DD-cup, een F-cup in Europa is een E-cup in de VS.

Ten slotte nog deze dingen: de maat van je cup en de maten van je nieuwe bh, het zijn slechts richtlijnen.

Je kan wel kijken naar de verschillende bh-merken online, maar het belangrijkste is nog steeds het passen.

Elk merk kan ook nog een licht verschil hebben. Bij het kopen online heb je ook het gevaar door het verschil in maat met de Franse maten en de Europese maten.

Vergeet ook nooit dat de pasvorm anders kan zijn en kan afhangen van de gebruikte materialen. Bij het passen zorg je best voor goed opgetrokken bandjes.

Altijd goed opletten dus, als je lingerie gaat shoppen!