Welk soort notitieboekje past bij jou?

(Last Updated On: June 30, 2023)

Welk soort notitieboekje past bij jou? 

Ben je op zoek naar een notitieboekje, maar weet je niet welk type het beste bij jou past? Er zijn veel verschillende soorten notitieboekjes op de markt, en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het meest geschikt is voor jouw behoeften. In dit artikel gaan we een aantal veelvoorkomende soorten notitieboekjes bespreken en hun verschillende functies en voordelen uitleggen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een notitieboekje, is het formaat. Wil je een klein notitieboekje dat gemakkelijk in je zak past, of heb je liever een groter formaat dat meer ruimte biedt om te schrijven? Daarnaast zijn er notitieboekjes met harde kaften en notitieboekjes met zachte kaften, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Andere factoren om te overwegen zijn de papierkwaliteit, de lijnafstand en de binding van het notitieboekje. Wil je een bullet journal zodat je alles van A tot Z helemaal zelf kan inrichten of zoek je net een gemakkelijk voorgedrukt exemplaar zoals een handig adressenboek (je weet wel, voor die momenten dat je dringend iemand moet kunnen bereiken en je smartphone helemaal leeg is).

We zullen deze en andere factoren verder bespreken om je te helpen het notitieboekje te vinden dat het beste bij jou past.

Wat Is Een Notitieboekje?

Een notitieboekje is een klein boekje dat je kunt gebruiken om notities te maken. Het is een handig hulpmiddel voor het bijhouden van ideeën, takenlijsten, aantekeningen en nog veel meer. Een notitieboekje is vaak gemaakt van papier en heeft een stevige kaft om het te beschermen.

Notitieboekjes zijn er in verschillende maten, kleuren, stijlen en materialen. Hierdoor kun je een notitieboekje kiezen dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Sommige notitieboekjes hebben bijvoorbeeld een spiraalbinding, terwijl andere een harde kaft hebben.

Een notitieboekje kan ook verschillende soorten papier hebben, zoals gelinieerd, geruit of blanco papier. Dit is afhankelijk van waarvoor je het notitieboekje wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld wilt schetsen of tekenen, is blanco papier handiger dan gelinieerd papier.

Kortom, een notitieboekje is een handig hulpmiddel om je gedachten en ideeën op te schrijven en te organiseren. Door het grote aanbod van notitieboekjes kun je er een kiezen die past bij jouw persoonlijke stijl en behoeften.

Hoe kies je het juiste notitieboekje?

Als je op zoek bent naar een notitieboekje, is het belangrijk om te weten welk type notitieboekje het beste bij jou past. Hieronder staan enkele factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste notitieboekje. Kies je ‘verkeerd’, dan eindig je met een héle hoop notitieboekjes in je huis, die je eigenlijk nooit gebruikt. 

Doel van je notitieboekje

Het eerste waar je over moet nadenken bij het kiezen van een notitieboekje is het doel ervan. Wat wil je erin schrijven? Als je bijvoorbeeld van plan bent om het notitieboekje te gebruiken voor het maken van aantekeningen tijdens een college of vergadering, dan is het handig om te kiezen voor een notitieboekje met lijntjes of ruitjes. Als je daarentegen van plan bent om het notitieboekje te gebruiken voor het schetsen of tekenen, dan is een notitieboekje met blanco pagina’s waarschijnlijk meer geschikt.

Persoonlijke voorkeuren

Naast het doel van het notitieboekje, zijn er ook persoonlijke voorkeuren waar je rekening mee moet houden. Wil je bijvoorbeeld een notitieboekje met een harde kaft of een zachte kaft? Wil je een notitieboekje met een spiraalbinding of een notitieboekje dat gebonden is? Wil je een notitieboekje met een elastieken band om het boekje gesloten te houden? Dit zijn allemaal zaken waar je over moet nadenken bij het kiezen van het juiste notitieboekje.

Zelf heb ik een zwak voor mooie softcovers die leuk vormgegeven zijn, crèmekleurig papier met stipjes en graag een spiraalbinding. Dat zijn voor mij dan ook de boekjes die ik al gemaakt heb of die ik vaak koop. Als ik daar te veel van af wijk, merk ik dat het notitieboekje in kwestie blijft liggen in de kast. Bij Bekking & Blitz spotte ik alvast enkele prachtige notitieboekjes die op mijn wishlist gaan voor mijn verjaardag binnenkort!

Budget

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Notitieboekjes zijn er in verschillende prijsklassen, van goedkope notitieboekjes tot dure notitieboekjes van designermerken. Bedenk van tevoren hoeveel geld je wilt uitgeven aan een notitieboekje en zoek vervolgens naar een notitieboekje dat binnen jouw budget past.

Door rekening te houden met het doel van het notitieboekje, jouw persoonlijke voorkeuren en je budget, kun je het juiste notitieboekje kiezen dat bij jou past.

Verschillende soorten notitieboekjes

Als je op zoek bent naar een notitieboekje, is het belangrijk om te weten welk type het beste bij jou past. Er zijn verschillende soorten notitieboekjes die elk hun eigen kenmerken hebben. Hieronder staan enkele populaire soorten notitieboekjes die je kunt overwegen:

Gelijnd notitieboekje

Een gelijnd notitieboekje is een van de meest voorkomende soorten notitieboekjes. Het heeft horizontale lijnen die je kunnen helpen bij het schrijven van rechte regels en het organiseren van je notities. Dit type notitieboekje is perfect voor mensen die veel schrijven en notities maken tijdens vergaderingen of lessen.

Ruitjes notitieboekje

Een ruitjes notitieboekje heeft vierkante ruitjes die je kunnen helpen bij het tekenen van diagrammen, grafieken of het maken van wiskundige berekeningen. Dit type notitieboekje is ideaal voor studenten, ingenieurs of iedereen die grafieken of diagrammen moet maken.

Puntjes notitieboekje

Een puntjes notitieboekje heeft kleine puntjes in plaats van lijnen of ruitjes. Dit type notitieboekje is perfect voor mensen die graag schetsen, tekenen of notities maken die niet beperkt zijn door lijnen of ruitjes. Het is ook handig voor bullet journaling of het maken van aantekeningen in een planner.

Schetsboek

Een schetsboek is een notitieboekje dat speciaal is ontworpen voor tekenen en schetsen. Het heeft meestal blanco pagina’s, zodat je vrij kunt tekenen zonder beperkingen. Dit type notitieboekje is perfect voor kunstenaars, ontwerpers of iedereen die graag tekent of schetst.

Of je nu een student bent die aantekeningen maakt tijdens de les, een professional die notities maakt tijdens vergaderingen of een kunstenaar die graag tekent en schetst, er is een notitieboekje dat bij jou past. Kies het notitieboekje dat het beste bij jouw behoeften past en begin met het maken van geweldige notities!

Aanbevolen merken En modellen

Als het gaat om het kiezen van een notitieboekje, zijn er tal van merken en modellen om uit te kiezen. Hier zijn enkele aanbevolen opties die passen bij verschillende behoeften en voorkeuren:

Moleskine

Moleskine is een van de meest bekende merken op het gebied van notitieboekjes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder harde en zachte kaften, puntjes, lijnen en blanco pagina’s. Moleskine-notitieboekjes zijn duurzaam en hebben een klassieke uitstraling. Het papier is wel redelijk dun en goedkoop, zeker in vergelijking met andere merken. 

Leuchtturm1917

Leuchtturm1917-notitieboekjes zijn een populaire keuze onder bullet journalers vanwege hun puntjesrasterpagina’s en hun beschikbaarheid in verschillende kleuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder harde en zachte kaften, lijnen en blanco pagina’s. Leuchtturm1917-notitieboekjes hebben ook een inhoudsopgave en paginanummers, waardoor het gemakkelijk is om je notities te organiseren.

Rhodia

Rhodia-notitieboekjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder harde en zachte kaften, puntjes, lijnen en blanco pagina’s. Ze hebben een glad papier dat geschikt is voor verschillende schrijfinstrumenten, waaronder vulpennen. Rhodia-notitieboekjes hebben ook een uitscheurbare paginafunctie, waardoor het gemakkelijk is om notities te delen of te verwijderen. Plus, je kan er met je vulpen in schrijven. 

Field Notes

Field Notes-notitieboekjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder harde en zachte kaften, lijnen en blanco pagina’s. Ze hebben een minimalistische uitstraling en zijn ontworpen om gemakkelijk in je zak te passen. Field Notes-notitieboekjes zijn ideaal voor het maken van korte aantekeningen onderweg.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

  • Als je veel onderweg bent, is een klein notitieboekje dat gemakkelijk in je tas past een goede keuze.
  • Als je veel schrijft en veel notities maakt, is een notitieboekje met veel pagina’s een goede keuze.
  • Als je veel schrijft en het belangrijk vindt dat je notities netjes blijven, is een notitieboekje met gelinieerde pagina’s een goede keuze.
  • Als je graag schrijft met een bepaald type pen, zorg er dan voor dat het notitieboekje geschikt is voor die pen.

Er zijn veel verschillende soorten notitieboekjes beschikbaar, dus het is belangrijk om er een te kiezen die bij jouw behoeften past. Door rekening te houden met deze factoren, kun je het perfecte notitieboekje vinden om je notities georganiseerd en opgeruimd te houden.