Mijn ochtendroutine & hoe maak je zelf een goede ochtendroutine voor jezelf?

(Last Updated On: February 23, 2023)

Als er iets is dat ik geleerd heb de afgelopen jaren als freelancer die vaak van thuis werkt, is het dat een goede ochtendroutine voor mij echt cruciaal is om mijn dag écht goed te starten. 

Natuurlijk geldt dat niet alleen als freelancer of zzp’er, ook als je nog naar school moet of in loondienst werkt, is een goede ochtendroutine heel erg fijn om je dag te beginnen. Maar, wat doe ik dan allemaal tijdens een ochtendroutine?

ochtendroutine
ochtendroutine

Eerst en vooral: ik zie vaak op Youtube verschillende ochtendroutines die heel erg onhaalbaar lijken, dus ik wil je even zeggen dat mijn ochtendroutine zo helemaal niet is. 

Want, hoe moeilijker je routine, hoe slechter je ‘m zal gaan volgen, toch? 

Mijn ochtendroutine

Opstaan

Ik laat mijn wekker afgaan rond 9:30 en meestal sta ik dan binnen het kwartier op. Als ik die nacht heel slecht geslapen heb (wat helaas wel eens wil voorkomen), geef ik mezelf wat rust en mag ik nog blijven slapen tot ik me uitgerust genoeg voel. 

Voor mij persoonlijk is het echt heel belangrijk dat ik rustig aan mijn dag kan beginnen: ik zal dus ook pas werk beginnen inplannen vanaf een uur of 11, zodat ik me niet gehaast moet voelen ‘s ochtends. 

ochtendroutine-2
ochtendroutine-2

Tenzij ik natuurlijk klanten heb waarvoor ik naar kantoor moet gaan, of waarbij ik om 9u present moet zitten achter mijn laptop. 

Even mijn smartphone checken

Voor ik écht opsta, mag ik van mezelf een kwartiertje mijn smartphone checken. Ik kijk nog niet naar werkdingen, maar hang gewoon eventjes rond op Instagram en maak al even een playlist van Youtubevideo’s die ik die dag op de achtergrond wil afspelen. 

Maya knuffelen

Mijn ochtenden zijn echt niet compleet zonder een grote ochtendknuffel van Maya, onze kat. Meestal ligt ze ‘s ochtends lekker bij mij, terwijl ze daarvoor mee met mijn vriend opgestaan is om een grote knuffel (en waarschijnlijk een likje yoghurt) te krijgen. 

Zodra hij het huis uit is, komt ze dan terug lekker warm bij mij liggen… katten! Vaak wacht ze tot ik écht wakker ben en ‘goeiemorgen’ tegen haar zeg, en dan start het kopjesfeest. Ik vind het echt héérlijk om zo wakker te worden!

Badkamerroutine

Daarna loop ik naar de badkamer en begint mijn routine daar: ik neem eerst even medicatie in, poets mijn tanden en fris mezelf op of neem een douche als ik genoeg tijd heb. 

ochtendroutine-beauty
ochtendroutine-beauty

Ik kleed me ook gelijk om, want jullie hebben dat vast met thuiswerken ook al veel gemerkt… anders blijf je maar in je comfy kleren of je pyjama zitten, toch?

Ik breng in ieder geval een serum, dagcrème en lippenbalsem aan. Make-up draag ik eigenlijk niet meer standaard, dat hou ik tegenwoordig meer voor een specialere dag. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn huid daar echt énorm van opgeknapt is.

ochtendroutine-dagcrème
ochtendroutine-dagcrème

Koffie en enkele huishoudelijke taakjes

Ik moet een halfuurtje wachten tot ik andere medicatie of vitamines mag innemen, dus ik ga alvast naar beneden en begin mijn koffie voor de dag te maken en leg alles klaar in mijn kantoor om aan de dag te beginnen. 

Meestal ruim ik ook gelijk de afwasmachine al even uit en steek ik een eerste was in de wasmachine, dan kan dat ondertussen terwijl ik werk zijn ding doen. Of ik plooi kleren op die al droog zijn op onze droogrekken.

ochtendroutine-koffie
ochtendroutine-koffie

Na een halfuurtje, neem ik iedere paar dagen nog wat extra mineralen en vitamines in. Zeker in de winter als het bijna altijd maar grauw weer is, moet ik daar erg op letten. Ik neem dan standaard vitamine D in (daar heeft zo goed als iedereen een tekort aan tijdens de sombere maanden) en magnesium. 

Meestal haal ik die bij de apotheker of bestel ik ze online bij een apotheker, maar het is flink duur aan het worden en ik wil er graag wat op besparen. Vaak hebben ze het niet altijd in de winkel en duurt het enkele dagen voor ik het weer in huis heb (of: als ik het bij een online apotheker bestel, duurt het vaak dik een week voor ik mijn vitamines en mineralen eindelijk heb… dat vind ik in deze tijd echt te lang). 

ontbijten
ontbijten

Ik besloot dan ook om eens andere opties te bekijken en mijn oog viel op magnesium van Vitaminesperpost.nl en ik ga ook vitamine D bestellen bij Vitaminesperpost.nl. Zij hebben ook supplementen waar geen lactose (kan ik niet zo goed tegen) en geen zoetstoffen (kan ik helemaal niet tegen) in zitten, dus ik kijk er echt enorm naar uit om ze te testen! 

Notion checken

Daarna ga ik naar mijn kantoortje en zet alles verder klaar om goed voorbereid aan mijn dag te beginnen. Meestal maak ik de dag ervoor mijn planning op van to do items die ik graag wil behandelen die dag, maar soms gebeurt dat ook op de dag zelf. 

Ik log dan in in mijn Notion en bekijk wat ik allemaal op mijn lijstje ga zetten om dichterbij het behalen van mijn doelen te komen! Hoewel ik het eerst een erg overweldigende tool vond, heb ik er nu mijn weg gelukkig wel in gevonden en heb ik mijn eigen Notion templates gemaakt zodat ik er heel snel en handig in kan werken. 

Is het je opgevallen dat ik mijn dag nooit start met mijn mails te checken? Dat doe ik heel erg mindful niet: anders begin je namelijk pas veel later of niet aan de taken die je bedrijf of je baan echt vooruit doen gaan en blijf je heel erg reactief. Ik heb enkele vaste momenten in de week (dus nee, niet iedere dag) waarop ik mijn mails check en behandel. 

Dat helpt mij meer mindful ondernemen, waarom doet iedereen altijd alsof de wereld 24/7 in brand staat qua antwoorden op mails etc? Het kan heus allemaal wel weer aan een menselijk tempo zonder elkaar altijd maar af te jakkeren. 

Wat wil ik graag nog veranderen aan mijn ochtendroutine? 

Het is je vast opgevallen in mijn heel eerlijke ochtendroutine: sporten zit daar niet in. En jawel, dat is echt wel iets waar ik aan moet gaan werken. 

Ik werk thuis (meestal), maar dat maakt het soms echt moeilijk om voor genoeg beweging te zorgen. Omdat ik zelf mijn eigen uren kan kiezen, heb ik vaak het gevoel dat werken nuttiger is dan gaan sporten of even flink doorwandelen. Zéker een werkpuntje voor mezelf! 

Ook moet ik meer water drinken op een werkdag. Vaak vergeet ik het omdat ik zo in the zone zit te werken, maar gek genoeg vergeet ik niet om mijn koffie bij te vullen… hmmm 😉 

Nu is dat echt wel een belangrijk puntje om te verbeteren, dus heb ik voor mezelf een nieuwe waterfles (eerder een tumbler) besteld die ik iedere ochtend wil gaan vullen en naast me zetten om tijdens de dag van te drinken.