Hoe verzorg je dreadlocks? Onze tips

(Last Updated On: August 11, 2021)
Hoe verzorg je dreadlocks? Onze tips

Dreadlocks verzorgen kan een lastig en tijdrovend proces zijn. Daarom hebben wij tips en antwoorden op veelgestelde vragen verzameld over dreadlock verzorging. Dus dit artikel lees je precies hoe jij je dreadlocks moet verzorgen.

Het is een kapseltrend die vaak terugkomt: dreadlocks. Hoewel ze niet altijd even gemakkelijk zijn in onderhoud, is het toch een kapsel dat je regelmatig ziet.

hoe-dreadlocks-verzorgen
hoe-dreadlocks-verzorgen

Hoe maak je dreadlocks?

Dreadlocks maken is een eenvoudige manier om je haar te stylen.  Je haar wordt verzwaard of opgestoken en uiteindelijk beginnen de dreadlocks te groeien. De haarstijl is al heel lang bekend en wordt ook steeds populairder. De haarstijl is tegenwoordig zowel in een hippie als in een hipster outfit vaak te zien.

Je kunt je dreadlocks zelf maken met de dreadlockmachine of je laat het door een professionele kapper doen.

Wat is een dreadlock machine?

Een dreadlock machine is een apparaat dat gebruikt wordt voor het maken van dreadlocks. De dreadlock machine is te vergelijken met een haarsteker, maar het apparaat is speciaal ontworpen voor het maken van dreadlocks. Met een dreadlock machine is het mogelijk om dreadlocks te maken van elk haartype.

Kan een kapper dreadlocks maken?

Ja, het is mogelijk om dreadlocks te laten maken door een kapper. Je kunt dit vooral doen bij een kapsalon waar vaak dreads gemaakt worden, want niet alle kappers kunnen het.

Hoe vind je de juiste kapper?

Hoe was je dreadlocks?

Je dreadlocks moet je wassen. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van het type dreadlocks dat je hebt. De dreadlocks moeten elke dag gewassen worden met een dreadlock shampoo. De shampoo heeft een hars met een hoge kracht die dode huidcellen verwijdert. Deze shampoo wordt in de dreadlocks gedaan en er wordt goed ingewreven.

Na het wassen met shampoo worden de dreadlocks verzorgd met een speciale dreadlock conditioner. De dreadlock shampoo en dreadlock conditioner zijn te koop bij webshops.
Producten die je kunt gebruiken na het wassen van je dreadlocks:

Hoe verzorg je dreadlocks?

Dreadlock Wax

De dreadlock wax is een wax die je dreadlocks niet alleen zal verzorgen, maar ook wat meer zal verstevigen. De dreadlock wax zal jouw dreadlocks mooi laten glanzen en zal je dreadlocks een soepele structuur geven.

Deze wax zal jouw dreadlocks een stevige structuur geven en geen schade toebrengen aan je haren.

Olie

Olie is een product dat je dreadlocks zal verzorgen. Olie zal je dreadlocks mooi laten glanzen, en het zal jouw dreadlocks een meer soepele structuur geven zonder deze schade toe te brengen.

Let wel op dat je niet te veel olie gebruikt, dan krijg je erg vette dreadlocks en dat wil je net helemaal niet.

dreadlocks-verzorging
dreadlocks-verzorging

Welke producten gebruik je best niet bij dreadlocks?

Als je mooie dreadlocks wilt, zijn er enkele producten die je beter niet kunt gebruiken. De producten die je in ieder geval wilt vermijden noemen we hieronder:

Haardrogers

Fohns of haardrogers zijn niet goed voor dreadlocks. Het haar kan beschadigen en het wordt ook minder stevig. Wanneer je je haar met een fohn droogt, kan het haar uit elkaar gaan staan en dus niet stevig meer zitten.

Daarnaast zet je de dreadlock aan om haar te verliezen. De dreadlocks zullen minder stevig zitten en je krijgt ongelooflijk veel haarverlies.

Kam

Ook de kam is niet goed voor dreadlocks. Het haar wordt door het kammen niet steviger, maar juist veel losser. Kammen kan voor je haar extra stress zijn en dus meer haarverlies veroorzaken. Niet te vaak doen, dus!

Haarverf

Haarverf is niet goed voor het vormen van dreadlocks. Je kunt natuurlijk sowieso je haar niet verven zonder je dreadlocks los te maken, maar het is ook niet gunstig als je haar geverfd was voordat je dreadlocks maakte.

Verf is namelijk schadelijk voor je haar waardoor het snel stuk gaat, en dit zie je als je daarna  jouw haar nog heel lang in je dreadlocks wilt houden. Laat eerst alle resterende haarverf uit je haar groeien (echt, dat is de enige optie) en begin dan met dreadlocks.

Hoe haarverf laten uitgroeien?

Luizen bij dreadlocks

Omdat dreadlocks moeilijker schoon te houden zijn, heb je ook meer kans op luizen in je dreadlocks dan in normaal haar.

Om de dreadlocks te beschermen tegen luizen kun je een dreadlockshampoo gebruiken met luis verdelger. De shampoo zorgt ervoor dat luizen en neten sterven en niet meer in je haar willen komen. Dit soort gespecialiseerde shampoo is uiteraard te koop bij kapperszaken en webshops.

dreadlocks
dreadlocks

Mijn dreads worden niet mooi

Worden jouw dreadlocks nog niet mooi? Dan is waarschijnlijk een van de volgende dingen aan de hand:

Verkeerde verzorging van je dreadlocks

Ik heb het al gezegd maar ik zeg het nog een keer: dreadlocks vereisen meer verzorging dan de meeste kapsels.

Dus, als je mooie dreadlocks wilt ,dan moet je niet te lang wachten met wassen met een dreadlock shampoo. Je voorkomt haarstress en je krijgt dus minder haarverlies. Wanneer je lang wacht met wassen, dan kan het zijn dat de haren kleur verliezen en het haar stug wordt.

Je kunt je dreadlocks verzorgen met een dreadlock conditioner en dreadlock shampoo.

Je haar was al beschadigd voordat je dreadlocks nam

Het kan ook zo zijn dat je haar al was beschadigd voordat je dreadlocks nam. Als dit zo is, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je haar er al beschadigd uitziet, inclusief bijvoorbeeld glans- of volumeverlies. Alle beschadigingen van je haar die neem je mee in je dreadlocks en zullen dus ook zichtbaar zijn.

Andere tips behalve verzorging

Je kunt je dreadlocks ook mooier maken door de dreadlocks te vlechten en/of dreadlock extensions te gebruiken. Je kunt ook dreadlockhaarbandjes gebruiken. Dit soort leuke accessoires kunnen ervoor zorgen dat je dreadlocks net wat leuker staan dan wanneer je dit niet doet.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat dreads soms pas echt mooi worden als je ze al langer hebt, en als je er zelf ook aan gewend bent. Geduld is dus een schone zaak.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het verzorgen van jouw dreadlocks. Het belangrijkste is om te onthouden dat dreadlocks wat extra verzorging vergen ten opzichte van andere kapsels, maar dat dit het zeker waard is. Je krijgt er een haarstijl voor terug met een rijke historie, die nu weer helemaal in de mode is, en toch nog steeds een beetje uniek!
Vragen over dreadlocks?