Baardstijlen en trends voor mannen 2023 (modellen & soorten)

(Last Updated On: December 30, 2022)

Baardstijlen 2023 / Baard trends 2023- Baardstijlen en trends voor mannen: een baard is weer helemaal hip! Toch kan het een grote stap zijn om een baard te laten groeien of een speciale baardstijl te laten snijden door de barbier. Wil je graag weten wélke baardstijlen er zoal bestaan, voor je een keuze maakt?

Wij lijsten graag enkele baardstijlen en baard trends voor 2023 voor je op, zo zie je gelijk wat er helemaal in is. Wil je graag te weten komen welke van deze baardstijlen goed bij jou en je gezicht gaan staan? Ook dan moet je zeker even verder lezen!

Baardstijlen 2023

Om jou een leuke keuze te helpen maken hebben we alvast enkele van de tofste en hipste baardstijlen voor mannen op een rijtje gezet.

Afhankelijk van hoeveel baardgroei je hebt, zal je misschien ook wat beperkt zijn in je baardkeuze. Een volle baard laten staan, wordt een beetje moeilijk als je baardgroei niet overal even goed doorkomt.

baardstijlen
baardstijlen

Baardtrends 2023

Maar kijk niet alleen naar wat de trends zijn, bekijk ook hoeveel tijd en geld je wilt gaan spenderen aan je baard. Iedere twee weken naar de barbier moeten gaan, zie je dat wel zitten?

Kijk daarnaast ook naar je karakter: er wordt niet voor niets gezegd dat een baard het verlengstuk van jouw karakter is. Niet van dat van je vriend of iemand waar je erg naar op kijkt, maar helemaal van jou.

De juiste verzorging voor je baard

Ook ontzettend belangrijk: de juiste verzorging voor jouw baard. Je baard ziet er stukken verzorgder uit met de juiste producten: de baardharen zijn zachter, beter geconditioneerd en ze doen je baard ook nog eens verzorgder en beter in vorm lijken.

Welke baardstijl past bij jouw gezicht?

Weet je nog niet goed wat jouw gezichtsvorm is? Geen probleem! Wij hebben een handig artikel voor jou geschreven: wat is mijn gezichtsvorm?

Daarna lees je best dit artikel: Welke baard staat mij? Welke baard past bij mijn gezicht?

Balbo baard (Tony Stark – Robert Downey Jr)

De Balbo baard is een baard waar je geen bakkebaarden hebt en waar de snor bijgesneden is en niet verbonden is aan de baard. Dit wordt ook wel eens een zwevende snor genoemd. De balbo baard is een ideale baard voor mensen die een rond gezicht hebben. Deze baard is vernoemd naar Italo Balbo, een handlanger van Mussolini.

De laatste jaren zien we deze baard vooral bij Robert Downey Jr (Tony Stark) uit de Marvelfilms.

Om een balbo baard te bekomen laat jij je baard wat voller groeien op de kin. De zijkanten van de baard moeten netjes bijgeschoren worden. De balbo baard kan ervoor zorgen dat jouw ronde gezicht er wat smaller uitziet.

Tip: laat eerst een volle baard groeien, idem voor je snor. Trim daarna bij.

Van Dyke baard

Wanneer we aan naar de Van Dyk baard kijken zien we dat deze stijl gebaseerd is op de stijl van de bekende Vlaamse schilder Van Dyck. Tegenwoordig is de Van Dyke baard heel erg populair bij jongeren en trendy Hollywood sterren zoals bijvoorbeeld Johnny Depp.

Het is inderdaad zo dat de Van Dyke baard een erg gedurfde look is waarvoor je heel wat zelfvertrouwen nodig hebt. Toch is dit een erg goede baard voor extraverte mensen of mensen die graag opvallen.

Garibaldi baard

De Garibaldi baard is net zoals de Van Dyke baard vernoemd naar een bekend historisch figuur die deze baard droeg. Garibaldi was een Italiaanse generaal die in de 19de eeuw hielp om Italie één te maken.

De Garibaldi is een erg volle baard met een brede en vaak ronde basis aan de onderkant. Om deze baard te laten groeien laat je best enkele maanden een baard staan en ga je dan aan de onderkant de baard afronden. Deze baard duurt zeker 6 maanden om te laten groeien.

garibaldi-baard
garibaldi-baard

(foto)

Volle baard

Een volle baard is een parapluterm voor alle baarden die vol zijn en het hele ondergezicht bedekken. Volle baarden hebben geen kale plekken en zijn vaak verbonden met een snor.

Met parapluterm bedoelen we dat er heel wat verschillende stijlen volle baard zijn. Zo is bijvoorbeeld de Garibaldi een voorbeeld van een volle baard.

Chin strap

De Chin strap baard is een baard waarbij je geen snor hebt en die erg duidelijk rond de rand van de kaaklijn zit. Dit soort baard kan heel wat karakter toevoegen aan je gezicht en wordt erg vaak kort gehouden met zeer duidelijk afgebakende lijnen. Dit soort baard werkt erg goed voor mensen met hoge jukbeenderen of mannen die een erg hoekig gezicht hebben met een sterke kaaklijn.

chin-strap-baard
chin-strap-baard

(foto)

De stoppelbaard / 5 ‘o clock shadow

Bij de stoppelbaard onderscheiden we verschillende lengtes, vandaar ook de verschillende subcategorieën die je hieronder ziet.

Korte stoppelbaard (short stub)

De korte stoppelbaard is de stoppelbaard die je binnen de 24u al terug op je gezicht hebt staan. In het Engels wordt dit type stoppelbaard ook wel eens de 5 ‘O clock shadow genoemd omdat je een zeven uren na het scheren alweer lichte baardgroei begint te krijgen.

Medium stoppelbaard

Een medium stoppelbaard is een stoppelbaard die een tweetal dagen nodig heeft om te groeien.

Lange stoppelbaard (long stub)

De long stub oftewel de lange stoppelbaard is een stoppelbaard van meerdere dagen. Deze stoppelbaard kan je ook met een goede trimmer netjes bijhouden op de juiste lengte. De lange stoppelbaard is zachter dan de bovenstaande kortere stoppelbaarden.

Groeit jouw baardhaar traag of net snel? Dan hangt het er natuurlijk ook vanaf welke soort stoppelbaard jij kan laten staan en hoe lang je daarvoor moet ‘sparen’ 🙂

Kaal met een baard

Ook nog steeds een erg gewilde baard: de combinatie van een kaal hoofd met baard. Het is namelijk niet zo dat als je kaal bent, je sowieso geen gezichtsbeharing hebt.

Vaak is het zo dat je iets meer onderhoud hebt aan het kaalscheren van je hoofd, dan het onderhouden van je baard.

De sik / goatee / circle beard / cirkelbaard

De sik heeft de laatste jaren een negatief imago gekregen: het zou de ideale baardgroei zijn voor een glad type. Maar natuurlijk moet je je daar helemaal niets van aantrekken!

Een sik is een baard die je voornamelijk op de kin gaat dragen: een sik is zo breed als je mondhoeken en de haarlengte is overal even lang. Hierbij zijn je wangen en je neklijn ook helemaal gladschoren.

goatee-sik-baard
goatee-sik-baard

De lange goatee

Er bestaat ook een lange goatee: dat is een sik die verbonden is met een snor en loopt dus wat verder.

Let op: een lange goatee loopt niet over tot de bakkebaarden!

De ducktail baard

Dit is ook een erg bekende baard: de ducktail baard. De benaming werd vroeger gebruikt als andere naam voor een vetkuif en het is ook een soort spoiler voor je auto. De naam van de ducktail baard komt van de eendenstaart: als je wat moeite doet, zie je wel waarom.

Deze baard wordt door verschillende mannen gedragen met een verschillende gezichtsvorm en kan dus breed ingezet worden.

De uniforme baard

Een uniforme baard, is een baard waarbij de haarlengte overal hetzelfde is. Ook deze baard is nog steeds erg populair.

Een ronde baard

Mutton Chops (bakkebaarden): Hugh Jackman baard

Deze baardstijl was al erg bekend, maar Hugh Jackman heeft deze baardstijl nog bekender gemaakt toen hij Wolverine speelde. De bakkebaarden lopen in deze baardtrend over tot in de baard zelf. De kin blijft kaal. Deze baardlook wordt ook erg vaak gedragen door kale mannen.

David Beckham baard

Erg vaak worden ‘nieuwe’ soorten baard vernoemd naar hun drager, en in onze cultuur zijn dat vaak celebrities. Zo gebeurde het ook met de David Beckham baard. Ook al zien we hem de laatste jaren iets minder in de pers verschijnen – waar is de tijd dat hij iedere week een nieuw kapsel droeg – toch is hij nog best wel een baard-influencer!

Wilde, volle baard

De wilde en volle baard is een baard waarbij je eigenlijk amper werk hebt aan het onderhoud: groeien en laten groeien! Een klein beetje clean-up is meestal wel gewenst, maar ga zeker niet in overdrive: deze baard moet er net wat ‘onverzorgd’ uitzien.

Houthakkersbaard (ook Dutch of old dutch baard)/ Amish baard

De houthakkersbaard was een van de old-school baardstijlen die enkele jaren geleden ineens weer hip was, inclusief houthakkershemd 😉

houthakkers-baard-amish
houthakkers-baard-amish

De ZZ-top baard (lange houthakkersbaard)

De lange variant van de houthakkersbaard.

De Bandholz baard

Deze baard is dan weer vernoemd naar de oprichter van Beardbrand, Eric Bandholz. Het is de bedoeling dat je deze baard verbindt met eeen snor en dat de baard langer dan 20 centimeter kan groeien.

De zeemansbaard / schippersbaard

Ankerbaard

Een baard in de vorm van – je raadt het al – een anker. Het lijkt een beetje op een dicktail, maar is lang niet zo vol als baard. De baard loopt van oor naar kin en is volledig verbonden, maar blijft een dunne baard. Op de kin zelf is er wat meer haar én heb je een goatee of geitensikje.

Gunslinger baard

Bij deze baardnaam krijg ik gelijk beelden van piraten in mijn hoofd!

Soul patch

De soul patch is een mini-baard: slechts een klein vierkantje op je kin is bedekt met haar (het stukje vlak onder je mond).

De Zappa-baard

Deze baard werd heel populair dankzij Frank Zappa en past prima bij mannen met een afgelijnde, vierkante kaaklijn zoals mannen met een vierkant gezicht. Het verschil met de soul patch?

De Klingon baard

Tja, de baard van de Klingons in Star Trek: die mocht toch zeker niet ontbreken in dit lijstje?

De Franz Josef

Dit is ook weer een historische baardstijl: de Franz Josef. De stijl kan je ietwat vergelijken met de ‘mutton chops’ die hierboven al genoemd werden, maar dan een light versie. Deze baard heeft ook bakkebaarden, maar vloeit bij de kaken samen met een snor.

De A la Souvarov

Deze baard lijkt heel erg op de Franz Josef, maar heeft een andere snor. Dit is wel een baard met flink wat onderhoud aan, dus deze baard wordt niet zo vaak meer gevraagd in barber shops.

Rap industry standard – rappersbaard

Het typische baardje van vele rappers mocht natuurlijk ook niet in onze lijst ontbreken; deze baard is een dunne baard in de vorm van een cirkel rond de mond en kin. Geen simpele baard om te scheren en te onderhouden en de vorm moet 100% perfect zijn.

Enkele celebs die deze baard dragen: 50 cents, Ali G, Craig David,…

De Hulihee baard

Deze baard heeft een zéér opvallende vorm: d baard heeft flinke mutton chops en bakkebaarden, de kin is kaal. Het haar van de baard is redelijk lang en wordt naar buiten gestyled: beetje zoals het haar van Farah Fawcett in de seventies. Een baard met véél schwung erin!

De chin puff: naar het Wilde Westen

De Chin puff werd heel vaak gedragen samen met de handlebar-snor in het Wilde Westen. Het lijkt wat op een goatee, maar is veel dikker en voller en groeit alleen maar middenin je kin.

Hoe lang moeten deze baarden groeien?

Sommige van deze baarden moeten enkele weken of dagen groeien, bij andere baardstijlen moet je enkele maanden geduld hebben. We sommen graag enkele populaire baardtrends op en kijken hoeveel maanden (als we uitgaan van een groei van ongeveer anderhalve centimeter per maand) je moet ‘sparen’ voor je baard:

Enkele dagen tot weken:

 • stoppelbaard

1 tot 2 maanden: 

 • Chin strap
 • soul patch

2 tot 3 maanden

 • de sik of goatee
 • Balbo
 • langere chin strap
 • Van Dyke

4 tot 5 maanden

 • Mutton chops
 • klassieke, volle baard
 • ducktail

6 maanden en langer:

 • Schippersbaard
 • de yeard (year long beard)
 • Bandholz
 • Garibaldi
 • houthakkersbaard


Check deze timelapse ook waarin iemand een jaar lang zijn baard laat groeien!

Nog meer trends: 

mannenkapsels 2023

herenkapsels 2023

Hoe je haar knippen als man? 

Zelf haar knippen met een tondeuse

Modetrends 2023 voor mannen