Heb jij verlichting in je tuin?

(Last Updated On: January 20, 2022)

Heb jij verlichting in je tuin?

Heb jij een tuin? In een land als Nederland, waar we met zijn allen op een kleine ruimte moeten wonen, is dat echt een groot goed.

Lang niet iedereen heeft de beschikking over een eigen buitenruimte, dus als jij zo gelukkig bent om er wel eentje te hebben, wees er dan vooral blij mee. En doe er wat leuks mee, zelfs als je niet zo heel erg van het buiten zitten bent. 

verlichting-tuin
verlichting-tuin

Verlichting in je tuin?

Heb je een tuin, voor of achter je huis, of misschien wel allebei, dan kan het handig zijn om hier ook voor verlichting te zorgen. Dat heeft verschillende redenen.

Ten eerste is bijvoorbeeld een goede buitenlamp met sensor een manier om je woning veiliger te maken.

Eventuele ongenode gasten doen hun werk liever in het donker, dus een lamp die aanspringt als zij aan komen wandelen zal we al snel doen afschrikken. Bovendien is zo’n lamp ook handig voor jezelf of eventuele bezoekers die wél welkom zijn.

Een lamp die dan de deur en de tuin verlicht zorgt ervoor dat je wat kunt zien, en niet zo snel struikelt over een bloempot of tuinkabouter. Bovendien kun je op deze manier ook het sleutelgat een stuk makkelijker vinden.

Door te kiezen voor een lamp met sensor, kun je hem zo instellen dat hij alleen licht geeft op momenten waarop dat nodig is.

Als er mensen in de buurt komen, bijvoorbeeld, waarbij je vaak ook nog in kunt stellen dat dat alleen nodig is wanneer het buiten donker is.

Er zijn ook lampen die zodra het gaat schemeren vanzelf gaan schijnen, net zoals er ook tussenvormen zijn: lampen die bij schemer heel licht gaan schijnen, en gedurende korte tijd extra licht geven als zij beweging detecteren. Kies je voor LED verlichting, dan voorkom je dat je lampen buiten wel erg veel energie kosten; wel zo verstandig.

Lampen op zonne-energie kunnen natuurlijk ook. Houd er dan wel rekening mee dat deze op donkere dagen niet altijd voldoende op kunnen laden, en je dus zeker aan het einde van de nacht in het donker kan komen te zitten.

Sfeervolle verlichting in de tuin

Verlichting in de tuin kun je plaatsen voor de veiligheid. Maar natuurlijk kunnen leuke lampen ook bijdragen aan de sfeer.

Als je vaak ’s avonds buiten zit, kunnen een paar lampen ervoor zorgen dat je elkaar ook als de zon onder is gegaan kunt blijven zien. Maar zelfs als je binnen bent zorgen lampjes in de tuin voor extra sfeer.

tuinverlichting
tuinverlichting

Misschien kijk je vanuit je woonkamer wel uit op je tuin, dan zie je ze de hele tijd. En anders is het toch extra leuk thuiskomen op een donkere avond, als je door een sfeervol verlichte tuin kunt lopen.