Hoe je bank reinigen en onderhouden? Onze tips!

(Last Updated On: March 27, 2023)

Banken zijn er in alle soorten en maten, van traditioneel leer tot ultramodern fluweel. Ze kunnen een comfortabele leefruimte bieden om met vrienden te loungen of een dutje te doen na een lange dag.

bank-onderhouden
bank-onderhouden

Het is belangrijk om je bank of sofa goed te onderhouden zodat hij er goed blijft uitzien en langer meegaat. Vaak is een bank immers een flinke investering qua meubels. Hier zijn enkele tips over hoe je een sofa of bank moet onderhouden.

Welke stof?

Eerst en vooral is het heel belangrijk om te weten uit welke stof jouw bank gemaakt is: leer heeft namelijk een heel andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld fluweel of een dikke katoenen stof. 

onderhoud-sofa
onderhoud-sofa

Een kleine tip: als je niet goed weet uit welke stof je bank gemaakt is, rits dan een van de bankkussens open, daar zal waarschijnlijk nog wel een etiketje te vinden zijn! 

Leren banken

Leer: Leren banken zijn klassiek, stijlvol en stevig. Om het leer in goede conditie te houden, moet u het niet in de buurt van directe hitte of vochtbronnen plaatsen. Maak het regelmatig schoon met een zachte doek met een mild vloeibaar wasmiddel en lauw water. Vermijd schurende en agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het leer kunnen beschadigen.

Kunstleer

Kunstleer: Kunstleer is een geweldige optie voor wie een betaalbaar alternatief zoekt voor echt leer.

Bij imitatieleer is het belangrijk om het uit de buurt van directe hitte en vocht te houden, en schoon te maken met een zachte doek met warm water en een vloeibaar schoonmaakmiddel.

Fluwelen bank

Fluweel: Fluweel is voor veel mensen een luxe en verfijnde keuze. Om het op zijn best te houden, moet u regelmatig stofzuigen om vuil of stof te verwijderen.

Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen op fluweel, omdat dit verkleuring kan veroorzaken of de stof kan beschadigen.

Katoenen bank

Katoen: Katoenen banken zijn licht en ademend. Stofzuigen of vegen om vuil en stof te verwijderen en indien nodig met een vochtige doek ter plekke schoonmaken.

Vermijd het gebruik van detergenten op katoen, omdat dit de stof kan beschadigen.

onderhoud-bank
onderhoud-bank

Reiniging en onderhoud

Als je eenmaal weet welk type bank of sofa je hebt, is het belangrijk dat je de bank regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, zodat hij er goed blijft uitzien en langer meegaat.

Stofzuig of veeg hem regelmatig om vuil en stof te verwijderen en reinig vlekken zo snel mogelijk.

Het is ook belangrijk om uw bank te beschermen tegen directe warmte of vochtbronnen en eventueel een meubelhoes te gebruiken. Afhankelijk van de stof van uw bank kan je af en toe een professionele reiniging overwegen.

Je kan ook bij sommige soorten banken, de zetelhoezen ervan halen om ze in de wasmachine te steken. Doe dit altijd voorzichtig, het is best moeilijk om de hoezen er weer om te krijgen, weet ik uit eigen ervaring. Of vraag even na bij je woonwinkel waar je de sofa gekocht hebt, hoe je de stof het beste kan behandelen.

Je sofa of bank in goede staat houden is een belangrijk onderdeel van het creëren van een gezellige leefruimte. Door deze tips te volgen, kan je ervoor zorgen dat je bank jarenlang meegaat en comfortabel blijft voor iedereen die hem gebruikt.