Hoe kan je aloë vera gebruiken in je skincare routine?

(Last Updated On: March 26, 2023)

Aloë vera is een oude geneeskrachtige plant met een lange geschiedenis van gebruik voor de behandeling van huidaandoeningen en kwalen. Al eeuwenlang wordt het gebruikt voor de behandeling van brandwonden, snijwonden en andere kleine wonden. Het staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die roodheid en zwelling bij bepaalde huidaandoeningen kunnen helpen verminderen.

aloe-vera
aloe-vera

Ik gebruik het zelf voornamelijk in mijn skincare en geef je graag meer uitleg over de werking van dit ingrediënt. Zeker in de zomer gebruik ik erg vaak aloë vera op mijn huid, maar ik leg je hieronder graag uit waarom! 

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een vetplant die behoort tot de leliefamilie en groeit in warme klimaten. Hij staat bekend om zijn dikke, vlezige bladeren die een gel-achtige substantie bevatten. Deze gel bevat meer dan 75 verschillende vitaminen, mineralen, enzymen en andere actieve stoffen die gunstig kunnen zijn voor onze huid en gezondheid.

aloe-vera-voor-je-huid
aloe-vera-voor-je-huid

Een aloë vera-plantje kan je best gemakkelijk zelf in huis houden. Je snijdt iedere keer een stengel af en gebruikt dan de gel die in de stengel zit om je huid te verzorgen. Heel fijn als je bijvoorbeeld net je benen of oksels geschoren hebt of als je wat te lang in de zon hebt gelegen. 

Het is een ingrediënt dat erg vaak gebruikt wordt in skincare om een kalmerend effect te geven aan die skincare. 

Hoe lang wordt aloë vera al gebruikt?

Men denkt dat aloë vera afkomstig is uit Soedan en rond 6000 voor Christus naar Egypte is gebracht. Het is door de geschiedenis heen medicinaal gebruikt door de Grieken, Romeinen, Chinezen en oude Egyptenaren.

hoe-je-huid-verzorgen-met-aloe-vera
hoe-je-huid-verzorgen-met-aloe-vera

Tot op de dag van vandaag is het een populair ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten en staat bekend om zijn helende,kalmerende en voedende eigenschappen.

Aloë vera tegen verbrande huid

Als je te lang in de zon hebt gezeten, moet je echt een aloë vera-gel gebruiken! Ik ben het enkele jaren geleden beginnen gebruiken (al probeer ik natuurlijk als natural blonde om zo min mogelijk te verbranden) omdat ik geen after sun in huis had. Wat bleek? Die aloë vera-gel die ik gebruikte (dus echt van een plantje in huis), deed ontzettend veel deugd en hielp echt mijn huid snel herstellen. 

Kun je aloë vera drinken?

Hoewel de gel van de aloë vera plant veilig kan worden geconsumeerd, moet het niet worden ingenomen zonder overleg met een dokter eerst. Aloë vera is namelijk erg zuur en daarom moet je er wat voorzichtiger mee omspringen.

Het drinken van aloë vera zou een aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden, zoals het bevorderen van de spijsvertering, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen en het stimuleren van het immuunsysteem.

huid-verzorgen-met-aloe-vera
huid-verzorgen-met-aloe-vera

Zelf ben ik gek op die Aloë vera-sapjes met stukjes erin, maar daar zit wel suiker in. Ach, dat maakt het gelijk wat minder zuur 😉 Van die gesuikerde sapjes (vaak te vinden bij de Action, toko, Xenos,…) moet je trouwens niet echt een werking verwachten, als je dat wel wil, kies je beter eerder voor een C9 kuur of F15.

Aloë Vera voor droge huid

Een droge huid komt vaak voor en kan worden veroorzaakt door omgevingsfactoren (zeker als je veel in een droge lucht zit) of bepaalde medicijnen. Aloë vera gel is een uitstekende vochtinbrenger die helpt de houdt de huid vocht vast en houdt haar zacht en gehydrateerd.

Het helpt ook de verschijning van rimpels te verminderen door de productie van collageen te bevorderen, een eiwit in ons lichaam dat de huid stevig en elastisch houdt.

Ik gebruik graag wat aloë vera als serum onder mijn nachtcrème en laat het dan lekker intrekken. 

aloe-vera-huidverzorging
aloe-vera-huidverzorging

Aloë vera voor gebarsten lippen

Gebarsten lippen ontstaan wanneer onze lippen droog en gebarsten worden door weersomstandigheden of uitdroging. Aloe vera gel kan rechtstreeks op de lippen worden aangebracht om het vocht in te sluiten en ze zacht en soepel te houden.

Het verzacht ook eventuele irritatie of een branderig gevoel, dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen.

Kijk ook zeker of je wel een lippenbalsem hebt die gemaakt is van natuurlijke oliën en boters, da’s veel fijner voor je lippen dan een of ander petroleumderivaat.

Aloë vera voor shampoo en conditioners

Aloë vera is een populair ingrediënt in veel shampoos en conditioners omdat het de hoofdhuid helpt hydrateren en voeden. Het helpt ook de geïrriteerde of jeukende huid te kalmeren, een veel voorkomend symptoom van droog of beschadigd haar.

Mijn favoriete shampoo zonder SLS heeft trouwens ook aloë vera erin zitten, en dat doet echt ontzettend veel deugd! Ik gebruik het ook tegen een jeukende hoofdhuid en dat merk ik echt.

Aloë vera voor littekens

Littekens kunnen worden veroorzaakt door verwondingen, chirurgie of acne. Aloë vera gel helpt littekens te verminderen door de groei van nieuwe huidcellen te bevorderen.

Het helpt ook het vocht in het getroffen gebied te houden, wat roodheid en ontsteking kan helpen verminderen.

Zelf gebruikte ik enkele maanden na mijn polsoperatie (waar ik een flink litteken aan overhield) een flesje met aloë vera-gel om het litteken wat sneller weg te krijgen. Of dat echt gewerkt heeft, weet ik niet helemaal zeker, maar het voelde zeker wel erg fijn aan. 

Aloë Vera voor eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening die jeukende, droge plekken op de huid veroorzaakt.

Van aloë vera gel is aangetoond dat het de zichtbaarheid van littekens door de collageenproductie te bevorderen en roodheid te minimaliseren.

Het helpt ook het vocht in het getroffen gebied te houden, wat irritatie en jeuk kan helpen verminderen.

Verlichting voor een jeukende huid en hoofdhuid

Een jeukende huid is een veel voorkomend symptoom van droogte, allergieën of zelfs stress. Aloë vera gel kan verlichting bieden door ontstekingen te kalmeren en irritatie te verzachten.

Het heeft ook hydraterende eigenschappen die helpen om vocht vasthouden en de huid gehydrateerd houden. Het aanbrengen van aloë vera gel op de hoofdhuid kan ook helpen bij het verminderen van jeuk door roos of andere hoofdhuidaandoeningen.

Kortom, aloë vera is een geweldig ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt om genezing te bevorderen, pijn te verlichten en ontstekingen te verzachten. Het kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht of als supplement ingenomen worden voor maximale voordelen.

Door aloë vera in je skincare op te nemen, kan je je huid gehydrateerd en gezond houden.

Houd er rekening mee dat aloë vera gel niet mag worden gebruikt zonder eerst een arts te raadplegen (zeker als je het op wondjes oid zou willen gebruiken) en dat het belangrijk is de aanwijzingen zorgvuldig op te volgen om nadelige bijwerkingen te voorkomen.

Met de juiste zorg en aandacht, aloë vera kan je huid flink wat voordelen bieden.