Wat is vapen of een e-sigaret?

(Last Updated On: May 11, 2020)

De laatste jaren is vapen heel erg populair geworden onder de jeugd. Iedereen heeft wel al eens iemand zien vapen of ‘’dampen’’ zoals ze dat noemen. Vapen doe je met een e-sigaret. Hoewel je in het woord e-sigaret inderdaad het woord sigaret hoort bevat vapen helemaal geen tabak. In tegenstelling tot het inhaleren van sigarettenrook inhaleer je via vapen een e-liquid. Wat is dan exact het verschil tussen een vapen, liquids, e-sigaretten, kan jij nog volgen? Meer hierover verder in het artikel: we leggen al deze termen uit zodat je beter weet waar iedereen het over heeft.

Elektronische sigaretten zijn ontworpen als een vervanging van sigaretten maar hebben op zich hetzelfde doel: door inademing nicotine toedienen: het is dus geen speelgoed voor kinderen, zoals soms gedacht wordt.

Welke soorten e-sigaret zijn er?

Er zijn heel wat soorten e-sigaretten op de markt verkrijgbaar zo heb je bijvoorbeeld Pen-type e-sigaretten, sub-ohm types en natuurlijk de all-in-one types. We begrijpen maar al te goed dat het moeilijk kan zijn om het bos door de bomen te zien met al deze types e-sigaretten. Daarom hebben wij voor jou alvast de verschillende soorten e-sigaret op een rijtje gezet. Laten we eerst en vooral beginnen met een uitleg over de Vape Pen type e-cigarettes.

1.   Vape Pen type e-sigaretten

Een van de meest populaire soorten e-sigaret om mee te vapen die tegenwoordig verkocht wordt, is de Vape Pen E-sigaret. Hij is daarbij vaak ook een van de goedkoopste modellen. Voor minder dan 20 euro heb je in Nederland reeds een Vape Pen in handen.

Hoe is zo’n Vape Pen eigenlijk opgebouwd? De Vape Pen bestaat uit een reservoir, een mondstuk en een batterij. De batterij kan opgeladen worden via een USB-kabel. Dit wil zeggen dat het erg makkelijk is om jouw vape pen ook onderweg te gebruiken en je vape pen mee op reis te nemen. Het reservoir is makkelijk los te schroeven van de batterij en wordt gevuld met e-luiqid. Deze e-liquid is in heel wat verschillende smaken verkrijgbaar.

2.   De all-in-one e-sigaretten

Wanneer we naar de all-in-one e-sigaretten kijken zien we dat deze eigenlijk heel erg veel op de Vape Pen lijken. Net zoals de vape pen worden ze vaak gebruikt door mensen die pas beginnen met vapen. Hij is namelijk erg goedkoop en erg makkelijk om te gebruiken. In tegenstelling tot de vape-pen zijn bij de all-in-one e-sigaretten de batterij en de e-liquid tank of het reservoir sowieso met elkaar verbonden.

Je kan de all-in-one e-sigaret erg makkelijk bijvullen door de bovenzijde van de all-in-one e-sigaret los te draaien en je e-liquid erin te druppelen. In zo’n all-in-one e-sigaret kan je makkelijk 2 ml liquid kwijt. Daarbij gaat de batterij van dit soort e-sigaret erg lang mee. Zo kan je de hele dag lang vapen zonder dat je de batterij van de sigaret moet bijladen.

3.   E-sigaretten met een pod-systeem

E-sigaretten met een pod-systeem hebben vervangbare cartridges. Over het algemeen zijn er twee verschillende cartridges: eentje waarbij je de cartridge kan hervullen (open pod-systemen), en eentje waarbij je de cartridges gevuld aankoopt (gesloten pod systemen).

Ook e-sigaretten met een pod-systeem zijn erg makkelijk te gebruiken voor mensen die pas met vapen beginnen. Pod-systemen zijn namelijk erg makkelijk en omdat ze zo klein zijn, zijn ze eveneens erg makkelijk mee te nemen.

verschil-vapen-e-sigaret-pod-vape-pen
verschil-vapen-e-sigaret-pod-vape-pen

Hoe een e-sigaret met pod-systeem werkt hangt af van de e-sigaret zelf. Bij sommige pod-systemen moet je enkele keren op een knop drukken terwijl bij andere e-sigaretten je gewoon moet inademen om de e-sigaret te activeren.

4.   Box MOD e-sigaretten

De gevorderde vaper kan gebruik maken van de Box MOD e-sigaretten. Deze e-sigaretten komen met een grote batterij en heel wat verschillende functies zoals temperatuur en voltage/wattage.

Deze Box MOD e-sigaretten zijn echter wat duurder en zijn verkrijgbaar vanaf 50 euro. Je kan ze best bij een professionele verdeler aankopen omdat je best ook professioneel advies inwint als je graag een Box MOD e-sigaret zou willen aanschaffen.

Wat zijn e-liquids?

E-liquids zijn de vloeistoffen waarmee we de e-sigaret opvullen. Je kan ze ook wel eens tegenkomen onder de naam e-juices.

E-liquids vind je zowel met en zonder nicotine. Dit zorgt ervoor dat vapen zowel voor rokers als niet-rokers geschikt is. Het hoogste nicotinegehalte in een e-liquid is 20mg. Dit soort e-liquid wordt ook wel eens nicotine salt genoemd. Daarnaast zijn er heel wat verschillende soorten smaken wanneer het op e-liquids aankomt.

Zo kan je bijvoorbeeld heel wat e-liquids vinden die naar sigaretten smaken terwijl er ook e-liquids zijn met dessert smaak, fruitsmaak, snoepsmaak, mentholsmaak, fruit liquid etc…

Hoeveel kosten e-sigaretten in Nederland?

De prijs van een e-sigaret in Nederland kan erg verschillen. Zo zijn er e-sigaretten die minder dan 20 euro kosten terwijl een goede MOD vaak al tegen de 100 euro aan zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

method-waterval-handzeep

10x Onze favoriete handzepen die mild zijn voor je handen (verzorgende handzeep)

Mondmaskers en make-up: wat wél en niet doen? +tips & looks

mondmaskers-makeup