Rij-angst en de rijschool

Laatste update

Ondertussen heb ik al bijna 10 jaar mijn rijbewijs, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Ik heb er wel een poosje over gedaan om mijn rijbewijs te behalen en daarna bleef ik altijd wel wat rijangst houden. Benieuwd geworden naar mijn verhaal? 

Rijlessen en rijbewijs halen

Mijn moeder was hier gelukkig best streng in: ik mocht pas het huis uit met mijn rijbewijs op zak. Waarom? Zij had haar rijbewijs halen helemaal zelf moeten betalen (en we weten allemaal hoeveel dat kan kosten) toen ze al op zichzelf woonde, en dat was financieel echt heel vervelend geweest. Net daarom wou ze dat ik mijn rijbewijs haalde terwijl ik nog thuis woonde, en mijn ouders hebben meebetaald zodat ikzelf die grote kost niet moest dragen. 

Superlief van hen natuurlijk, want toen was ik nog maar net begonnen werken en werken in een digital agency als starter verdiende amper iets… dus echt super van mijn ouders dat ze dat hebben gedaan! 

Onverantwoordelijke chauffeurs op de baan

Maar wat bleek? Ik klapte helemaal dicht achter het stuur: ik weet dat ikzelf een heel kalme en verantwoordelijke chauffeur ben, maar anderen zijn dat vaak niet. Dat is iets wat ikzelf echt heel erg moeilijk uit mijn hoofd kon krijgen en iets waar ik me veel te bewust van ben. 

Ook tijdens mijn rijlessen was ik hier heel erg mee bezig, mijn rij-instructeur probeerde me altijd wel gerust te stellen, maar enkele keren op de Antwerpse ring heb ik me toch gevallen gezien… Een keertje ben ik zelfs een spookrijder tegengekomen, dat was echt heel eng om in het echt mee te maken. Ik moet wel zeggen dat ik ook echt geluk had met mijn rij-instructeur: hij zorgde ervoor dat ik altijd met mijn bezorgdheid bij hem terecht kon

en dat maakte het echt wel een vrouwvriendelijke rijschool.

Bye, auto!

Ik heb, nadat ik mijn rijbewijs gehaald heb, nog een poosje gereden, maar heel erg af en toe in de weekends. Toen ik op mezelf ging wonen, had ik geen parkeerplek meer en zou ik er minstens 150 euro per maand voor betalen. 

rijschool-rijangst
rijschool-rijangst

Nu moet je weten: ik werkte op dat moment vlakbij het station van Antwerpen en kon super gemakkelijk met de trein naar mijn werk. Met de auto gaan werken zou ik sowieso zo goed als nooit doen, ik zou altijd in de file staan. Dus nam ik het besluit om de auto aan mijn vader te geven (hij had mijn tweedehands autootje ook betaald) omdat zijn wagen op dat moment net afgekeurd was. Eigenlijk kwam het ideaal uit. Omdat hij mijn auto kon gebruiken, hadden we ook afgesproken dat als ik bijvoorbeeld ergens naartoe moest of bijvoorbeeld veel boodschappen moest halen, hij zou rijden. 

Ik hoefde zo geen autokosten meer te betalen (en geloof me: dat deed financieel echt wel deugd als single in een nog steeds slecht-betaalde-online-baan). 

Terug in de auto rijden

En toen leerde ik enkele jaren later mijn lief kennen, de liefde van mijn leven. Die helaas in een andere provincie woonde (damn you, Tinder!). Het bleef super goed gaan tussen ons en na een collectief ontslag bij mijn oude job, besloten we dat dit misschien hét moment was om samen te gaan wonen. Ik ging van in de buurt van Antwerpen naar in de buurt van Gent. Plus: mijn autootje kwam terug mee! 

Geloof me vrij: dat vond ik héél eng! Ik had ondertussen een vijftal jaar niet meer met de auto gereden en merkte wel dat ik het best eng vond. De eerste keren dat ik weer met de auto reed, reed ik zo hakkelig en slecht, brrr!

Maar gaandeweg begon het wel een beetje te beteren met mijn rijstijl, al rij ik nog steeds niet zo heel graag. Ik vind het wel echt ontzettend jammer dat ik in een gemeente woon waar ik niet meer alles makkelijk te voet kan doen, en we zeker voor boodschappen wel een auto nodig hebben. Omdat ik de enige van ons twee ben met een rijbewijs, moet ik helaas ook altijd rijden. Vooral in de schemer en met slecht weer rij ik niet zo heel erg graag, maar ik denk wel dat meerdere mensen daar last van hebben. 

Hoe zit dat bij jullie? Rijden jullie graag of hebben jullie ook een vorm van rij-angst? En hoe gingen ze daar op de rijschool mee om?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

king-louie-jurk-sally-dress-maxi-touche

King Louie 2020 collectie: lente/ zomer SS 2020 jurken, tops, truien,…

Welke iPhone past bij mij?

welke-iphone-kiezen