Zeg jij ook nee tegen ongelijke rechten voor vrouwen?

(Last Updated On: November 9, 2021)

De laatste jaren zijn niet alleen zwaar geweest voor ons in de Westerse landen omdat we ineens bepaalde vrijheden niet meer hadden, ook in Afrika heeft het gezorgd voor een grotere financiële achterstand. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat vele jonge meisjes nog jonger uitgehuwelijkt werden omdat de familie dringend geld nodig had.

Wist je dat er anno 2021 nog altijd 4 miljoen meisjes per jaar het risico lopen om besneden te worden? Niet alleen is dat een onrecht voor hun eigen seksleven (zo wordt hen de kans ontnomen op een bevredigend seksleven), maar ook voor de gevolgen die het heeft op de rest van hun leven.

Weg van school

De meisjes worden vervolgens van school gehaald en worden gedwongen om te trouwen en kinderen te krijgen: tot zover hun jeugd. Nog enkele triest weetjes: 750 miljoen meisjes trouwen voor hun 18e verjaardag en 12 miljoen meisjes trouwen als kindbruidje in Oost-Afrika.

Een op de drie vrouwen en meisjes krijgt wereldwijd ook te maken met fysiek of emotioneel geweld: verschrikkelijke cijfers. Niet alleen in het buitenland, ook in de Benelux liggen die cijfers nog steeds idioot hoog en doen we als maatschappij zeker nog niet genoeg tegen mishandeling (zowel fysiek als mentaal). Ook hier kan je ‘s avonds nog niet veilig naar je auto lopen.

Wil jij die cijfers ook graag helpen aanpakken? Lees meer op de campagnepagina!

Hoe helpt Amref Flying Doctors?

Maar, ik hoor het je al vragen: hoe kan jij dan helpen? In tijden van ‘self love’ durven we andere mensen en hun leed al eens vergeten. Ieder meisje zou de vrouw van haar dromen moeten kunnen worden.

Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, heeft daarom een uitgebreid stappenplan klaar om dit probleem grondig aan te pakken: om het zowel aan te kaarten bij de beleidsmakers als bij de gewone burgers zelf.

Er worden rolmodellen getraind, meisjes krijgen betere voorlichting en er worden campagnes opgezet. Daarnaast wordt er ook aan tafel gezeten met politici om nog meer veranderingen teweeg te kunnen brengen.

Daarnaast is er ook opvang voorzien voor meiden die weg moeten vluchten en worden er lokale hulpverleners opgeleid zodat zij ook psychologische bijstand kunnen verlenen als dat nodig is.

Meisjes zijn het waard!

Ook moeten veel Afrikaanse meisjes nog leren dat ze het ook echt waard zijn. In culturen waar vrouwen nog steeds als minderwaardig beschouwd worden, is dit echt iets waar dag in, dag uit, aan gewerkt moet worden. Ook daar helpt Amref Flying Doctors bij.

Ze leren wat ze waard zijn en dat ze echt wel voor zichzelf mogen opkomen.

Hoe kan jij helpen?

Maar, hoe kunnen wij dan helpen? Help de Amref Flying Doctors en steun hen: zo kunnen zij hun werk blijven verderzetten.

Teken het manifest

Zeg ook jij ‘nee’ tegen besnijdenis en doorbreek mee de cirkel van ongelijkheid en onderdrukking. Help mee deze belangrijke boodschap uit te dragen en teken het manifest.
Met de handtekeningen gaan de Amref Flying Doctors  op 6 februari 2022 (niet voor niets op de internationale dag tegen meisjesbesnijdenis) naar de politiek in Nederland.