Uncategorized

De zin en onzin van diëten

April 4, 2012
dieet-afvallen

Laatste update op

De zomer en lente komen eraan en de mensen gaan massaal aan het diëten. Jammer genoeg doen de meeste mensen dat zonder de begeleiding van professionals (en sorry, er zijn ook behoorlijk wat diëtistes en diëtisten die ook verkeerde en oubollige informatie geven) en is er veel foute dieetinfo te vinden op het internet. Aangezien ik al enkele jaren werk als medisch copywriter, wil ik daar graag verandering in brengen  (op een goede manier): hier op Glamourista ga je de meest gekke, vernietigende en normale (crash)diëten terugvinden (ik heb al een hoop teksten geschreven maar omdat mijn opdrachtgever er geen disclaimer in wilde, gaat die opdracht niet meer door, dan gebruik ik ze liever voor op Glamourista) maar iedere keer met de voor- en nadelen, disclaimers en medische waarschuwingen. Ben ik een dokter? Nee, absoluut niet. Maar ik kan gelukkig altijd rekenen op mijn twee trainers, mijn eigen huisarts en veel eigen ervaring om mijn teksten zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. Waarom? Het internet staat vol met onzin, met pro-ana-websites (waarom verbieden ze dat niet gewoon?) en nu het bikiniseizoen er weer aan staat te komen, zijn er veel mensen onzeker, willen ze snelle resultaten en gaan ze daardoor misschien niet helder genoeg nadenken over het dieet dat ze willen volgen. Eigenlijk is er geen kwaliteitscontrole op het internet voor medische teksten en iedereen kan erover schrijven wat ze willen. Daarnaast heb ik alweer een dikke tien jaar geleden boulimie gehad (niet door over te geven, maar door laxeermiddelen te misbruiken- een variant die weinig mensen trouwens kennen) en ik herinner me nog zo goed hoe onzeker en beïnvloedbaar ik was. Ik kocht ieder tijdschrift waar ook maar iets van diëten instond, verslond die artikels, probeerde die idiote diëten uit (om te falen, natuurlijk) en ik voelde me verschrikkelijk. Ieder TV-programma waar een dieet in vermeld werd, bekeek ik extreem aandachtig. En in al edities van Flair, Libelle, Yes,… stond bijna nooit een disclaimer. Al zou het maar zoiets simpels geweest zijn zoals: “Door dit dieet heb je kans op een ernstig tekort aan eiwitten, waardoor je spieren achteruit kunnen gaan”. En natuurlijk wilt iedereen wel eens een kilo of wat kwijt (hé, ik ook hoor, maar niet meer zoals vroeger 😉 ) maar ik ben ervan overtuigd dat dat lukt door gevarieerd en gezond te eten, veel te sporten en met mate te eten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij die tips niet helpen. Bij mij is het allemaal ook erg moeilijk omdat mijn schildklier te traag werkt en ik nogal veel medicatie neem (met als bijwerking enkele kilo’s extra op de weegschaal). Maar ik ken dankzij mijn twee trainers (en ook wel mijn dokter) veel tips die ervoor zorgen dat ik zelf ook op een gezond gewicht kan blijven (zonder dat mijn spieren eraan gaan en zonder dat ik tekorten krijg) en heb ik ook al veel sporten getest 🙂 Dus: reviews over diëten, om het zo cru te zeggen. Ik wil ook heel graag van jullie feedback krijgen! Heb je een bepaald dieet gevolgd, hoe lang kon je het volhouden, had je veel honger, deed je ondertussen ook aan sport, heeft het op de lange baan een positief effect gehad op je gewicht of ben je gaan jojoën? Welk dieet of welke sporten hadden bij jou juist wel of geen effect? Hoe gevaarlijk zijn sommige diëten? Ik hoop dat jullie dit een nuttige aanvulling gaan vinden! Alle feedback is natuurlijk altijd welkom 🙂

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Astrid April 4, 2012 at 9:11 pm

  Goed artikel! Ik heb er dezelfde mening over! Al die diëten waar je mee doodgegooid wordt en zonder disclaimers .. Een aantal van mijn vriendinnen geloven ook alles wat in de flair staat bv (niet slecht bedoeld), maar daardoor volgen ze echt soms ongezonde diëten die eigenlijk tot niets leiden of zelfs meer problemen!
  Zelf heb ik eigenlijk nog geen enkel dieet geprobeerd, enkel een gezonde levensstijl vind ik het allerbelangrijkste!

  Ik ben heel benieuwd naar je volgende artikels hierover. 🙂

 • Reply Sofie April 4, 2012 at 9:46 pm

  Heel goed idee! Veel succes ermee!

 • Reply saravdv April 10, 2012 at 1:39 pm

  Goede blogpost! Ik ben er ook van overtuigd dat je door je eten aan te passen, gecombineerd met sport, de beste manier is om af te vallen op een gezonde manier. Het nadeel hieraan is dat je het niet onmiddellijk merkt, vaak moet je enkele weken wachten tot je resultaat ziet. En dat is wat mensen tegenwoordig niet willen of kunnen. Alles moet snel gaan, ook al blijkt het achteraf niet heel erg gezond te zijn.

  Als ik “snel” wil afvallen, zoals binnen de maand, doe ik even aan paleo en de kilo’s vliegen eraf. Paleo lijkt een beetje op Atkins en als je dit volgt, eet je geen suikers, pasta, rijst, brood of aardappelen. En dat werkt best. Zelfs na het dieet eet ik thuis geen aardappelen meer.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.