How to blog: domeinnaam en hosting voor beautyblogs en fashionblog

Beautybloggen is natuurlijk helemaal geweldig, maar wat als je na je gratis domein etc graag een stapje verder wilt gaan? Ik verzamel allerlei blogtips voor beautybloggers en fashionbloggers: van beginners tot de wat meer ervaren bloggers. Vandaag op het menu: domeinnamen en hosting. In het begin lijkt het allemaal heel erg eng: je eigen domeinnaam kopen en kiezen voor een goed hostpakket. Zelf heb ik dit echt met vallen en opstaan moeten leren, dus deel ik graag mijn tips met jullie.

Stap 1: een domeinnaam kiezen en vastleggen

Ha, een domeinnaam. Dat vind ik altijd het moeilijkste! Een catchy-maar-toch-goed-te-onthouden blognaam (en dus domeinnaam) kiezen. Let er trouwens op dat je domeinnaam en blognaam hetzelfde zijn! Meestal is het handiger om je domeinnaam ineens bij je host vast te leggen als zij dat aanbieden, denk aan ongeveer een kost van 10 euro per jaar voor je domeinnaam.

Stap 2: welke hosting kies je?

Betrouwbare hosting is énorm belangrijk: er is niets vervelender dan een website die om de haverklap uit de lucht is of een service desk van je hostbedrijf waar je pas na een dag of 1-2 antwoord krijgt op je dringende vraag. Glamourista heeft eerst jarenlang bij Antagonist gezeten, maar toen de website te groot werd en de bezoekersaantallen gestegen waren, konden zij Glamourista niet meer aan. Gevolg: de website lag er regelmatig uit, en ik kreeg er grijs haar van (en niet te vergeten: 2 weken vakantie die compleet naar de kl*ten waren om alles terug online te krijgen). Toen besloot ik om voor een ietwat duurdere hosting te gaan waar ik veel sneller antwoord (en zelfs een telefoonnummer, veel handiger) en meer service (bij bijvoorbeeld een gehackte site) zou krijgen op dringende vragen en waar Glamourista tenminste nog kon groeien. Na een paar hele fijne gesprekken heb ik voor Savvii gekozen en nu ik een paar maanden bij hen zit, kan ik echt alleen maar zeggen dat ik nog meer achter mijn keuze sta 🙂 Ik heb voor een VPS-pakket gekozen en heb dus geen shared hosting meer. Sindsdien heb ik geen enkel issue meer gehad met de hosting van Glamourista – een héérlijkheid als je weet dat ik bijna heel juli en augustus bezig ben geweest met het oplossen van hostingproblemen… het beetje vrije tijd dat ik heb (ik heb buiten Glamourista een fulltime job), besteed ik graag aan andere dingen. Niet meer iedere paar dagen een mail dat de website offline gehaald zal worden omdat het verbruik te hoog is (wat nou, unlimited hosting?), zo fijn!

Waarom speciale WordPresshosting?

Laat ik 1 ding duidelijk maken: alle hosts zeggen dat ze ‘Wordpress hosten’, waarmee ze maar willen zeggen dat je WordPress kan installeren. Of het ook daadwerkelijk goéd werkt op hun hosting, is heel andere koek. WordPress is heerlijk om mee te werken, maar neemt best veel resources in. Ook als je met veel afbeeldingen werkt zoals wij fashionbloggers en beautybloggers, kan dat op den duur echt voor problemen met je host zorgen. Mijn huidige host heeft hun servers echt volledig ingesteld om WordPress goed te kunnen draaien: zo wordt je website niet übertraag en zit je niet ontzettend snel aan je limieten. Dat je host toch niet zo geschikt was om WordPress te draaien, daar kom je meestal pas te laat achter (als je met een trage site zit die constant tegen limieten aanhikt terwijl je er amper wat mee doet… been there, done that!). Nu, bij Savvii kan je alleen WordPresshosting krijgen. Een domeinnaam moet je ergens anders vastleggen (die hou ik gewoon bij Antagonist). Ook je mail moet je bij een andere partner houden of opzetten! Zo houden ze zich bij Savvii echt alléén bezig met je WordPress, en aangezien ik zelf een grote voorstander ben van specialisaties in je werk, kan ik dat alleen maar een pluspunt vinden 🙂 Het goedkoopste pakket begint vanaf 11 euro per maand (excl btw), dat lijkt misschien veel omdat je een goedkope shared host gewend bent… maar uiteindelijk scheelt het maar enkele lipsticks/nagellakjes/broodjes/snoepjes per maand en heb je een fijne host waar je website lekker snel blijft lopen. Ik vond het eerst heel eng om bijna 180 euro per maand (ik kwam van ongeveer 90 per jaar, ik heb nu het pakket VPS 3) aan hosting uit te gaan geven en heb lang getwijfeld of ik de stap zou zetten, maar ik heb nu veel meer rust en vrije tijd gekregen dat het het zeker waard is voor mij! Ik hoef me ook niet meer te houden aan CPU limieten etc (daar heb ik ZO mee afgezien bij mijn laatste host) maar met de pageviews die mijn website genereert. Misschien is het wel een leuk blogvoornemen voor jullie: switchen naar een host waardoor je nog amper technische issues hebt, en gewoon weer lekker kan bloggen (as I said: laat iedereen gewoon lekker doen waar hij/zij goed in is, toch?). Mochten jullie nog vragen hebben of misschien graag tutorials zien, laat het me zeker weten! download (1)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

glamourista-logo-2015

Instagram
Read previous post:
meisjeskapsels
Kinderkapsels voor meisjes: de leukste kapsels

De leukste kinderkapsels voor meisjes: het is weer tijd om leuke kapsels voor meisjes te laten zien! Of je nu...

Close