Mijn tips tegen acné die echt werken

De lezers die mijn site al enkele jaren volgen, weten dat ik al een paar jaar veel last had van acné. Ik heb een schildklier die veel te traag werkt (vaak moe zijn, snel bijkomen en t altijd koud hebben? Check!) en moet daar nu al een jaar of 5 iedere ochtend schildklierhormoon voor innemen. Het ding is: sinds die hormonen heb ik dus ook hormonale acné. Hormonale acné zit vooral aan de zijkant en onderkant van je kin, dat is echt de typische plaats. Het is heel erg moeilijk weg te krijgen omdat het zoals de naam verklapt, dus echt te maken heeft met je hormoonhuishouding. Naast dat schildklierhormoon slik ik ook nog eens de anticonceptiepil (nóg meer hormonen), ik heb wel het geluk dat ik een hele lichte pil heb die mijn eigen cyclus goed volgt (Triodene) en er 3 verschillende doseringen hormonen inzitten. Maar dus: ik zat als jonge twintiger na een jeugd vol puistjes wéér met vervelende acné en puistjes. En ik vond het echt verschrikkelijk en werd er heel erg onzeker door. Iedereen zit je huid tenslotte toch.

Naar de dermatoloog

Ik ben in die jaren enkele keren naar de dermatoloog geweest en heb vanalles geprobeerd: antibiotica slikken (dat zou ik dan dus enkele maanden moeten doen, maar ik ben énorm tegen dat soort gebruik van antibiotica) maar daar kreeg ik ontzettende maagpijn van, dure crèmes, tot het moment dat ik zelfs Roaccutane overwoog.

Roaccutane

Tegenwoordig lees je vaker op blogs dat meiden en jongens Roaccutane innemen tegen acné. Roaccutane wordt alleen maar voorgeschreven voor de ernstige gevallen omdat het eigenlijk een heel schadelijk geneesmiddel is voor je lichaam. Het bestaat uit héle hoge dosissen vitamine A (retinol) en als vrouw moet je dan verplicht iedere maand een zwangerschapstest doen om ervoor te zorgen dat je zéker niet zwanger bent. Een hoge dosis vitamine A zorgt namelijk voor een misvormde foetus en er kan dan erg veel mislopen tijdens een zwangerschap. Je moet de kuur ook erg lang (maanden) volgen en enkele van de bijwerkingen zijn dat je mond er heel droog van wordt, je mond scheurt in, je wordt gevoelig voor zonlicht,… Dat was het mij niet waard, hoewel ik enorm onzeker was door mijn huid. Ik heb er wat mee leren leven (liever een slechte huid dan een slechte gezondheid door een zieke schildklier, toch?) en probeerde het zo goed mogelijk te verstoppen met make-up.

En dan opeens…

Enkele maanden geleden keek ik in de spiegel en mijn huid was zoveel zuiverder (ik zal door dat schildklierhormoon nooit een glad babyvelletje krijgen natuurlijk, dat weet ik ook wel) en zag er ook veel gezonder uit. Wat had ik de afgelopen maanden dan eigenlijk veranderd?

 • Ik at meer gezonde vetten (zalm, avocado, noten, kokosolie, olijfolie,…)
 • Ik stopte volledig met light eten  (geen lightshit meer in mijn appartement… heerlijk, dat op jezelf wonen)
 • Ik at zo goed als geen melkproducten meer (mijn lijf houdt niet van lactose), alleen nog hazelnootmelk, rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Ook zéker geen sojamelk, daar zitten teveel fyto-oestrogenen in
 • Ik was flink geminderd met graanproducten (ik blijk niet goed tegen gluten en granen te kunnen) en bakte zelf meer met kokosmeel en amandelmeel
 • Ik gaf mijn huid rust: ik was het alleen met warm water en gebruik er zeker niets met alcohol op. Natuurlijk haal ik mijn make-up er wel af (liefst met een olie, olijfolie of cacaoboter) maar daarna gebruik ik alleen nog micellair water en gewoon water.
 • Ik ging vooral voor wit, mager vlees en veel vis en een enorme portie groenten met een beetje quinoa of rijst
 • Ik dronk makkelijk 2,5 liter water en kruidenthee zonder suiker of zoetstof (geen gewone thee) per dag, geen druppel frisdrank meer
 • Iedere ochtend en avond gebruik ik mijn geliefde La Roche Posay effaclar K crème
 • Ik hield mijn ijzergehalte nauwlettend in het oog en zorgde ervoor dat ik geen tekorten meer had
 • Ik zorgde voor veel yoga-oefeningen en sliep genoeg

En dat bleef ik doen, en mijn huid bleef er heel erg mooi uitzien. Ik heb zoveel dokters gezien voor mijn huid en er is geen enkele dokter geweest die me zei dat ik zeker melkproducten moest schrappen, beter moest gaan eten en mijn huid rust moest geven. Nee, ze schrijven je veel liever allemaal antibiotica en andere zware medicatie voor waar je de rest van je lichaam helemaal mee naar de knoppen helpt zodat zij daar ook weer flink aan verdienen. De laatste tijd at ik weer meer zuivel (ijsjes, yoghurt,yay warm weer!) en sliep ik slechter en dat effect is direct te zien: mijn huid is weer zo onrustig als wat. Het heeft dus zeker wel nut! Dus, mocht jij ook zoveel last hebben van acné of puistjes, dan raad ik je zeker aan om bovenstaande tips (allemaal!) eens te proberen.

4 Comments
 1. Ik heb het door de zin in Spanje ineens weer terug… Was er begin dit jaar helemaal van af… Nu maar hopen dat het weer wegtrekt, maar jouw tips kloppen zeker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

glamourista-logo-2015

Instagram
Read previous post:
De leukste Youtubevideo’s deze week

Het werd eens tijd voor nog een nieuw onderdeel... ik weet niet of veel andere meiden dit ook doen, maar...

Close