Winterjassen: anatomie van de perfecte winterjas – sneeuwbestendige winterjassen

Winterjassen 2012/ winterjassen 2013 – Hoi, Ik ben Katrijn en ik ben een koukleum. Dat houdt in dat ik een ellenlange ervaring heb met ‘het koud hebben’. Ik bevries al als het herfst is en zelfs in de zomer draag ik vaak nog een trui. Het grote voordeel? Het maakt mij een specialist in handige trucjes om het lekker warm te hebben! Laten we vandaag beginnen met de holy grail van iedere koukleum: de warme winterjas (naast moonboots). Ik zeg altijd: “Er zijn mooie winterjassen en goede winterjassen, dat is een keuze”. Dus, laten we voor een keer die mooie winterjassen (wollen mantels, I’m talking to you) voor wat ze zijn en laten we eens voor een comfortabele winterjas kiezen! Deze week pas vond ik mijn überheerlijke jas en ik heb hem met deze sneeuw en ongure wind al flink kunnen testen. Binnenkort zal ik proberen erover te schrijven, maar aangezien hij metallic is, is ie heel moeilijk goed op de foto te krijgen :p Na het lezen van deze tips zal jij hopelijk ook een perfecte winterjas kunnen vinden! winterjassen-2013-winterjassen-sale

Tip 1: (gebreide) nauwe boorden aan je mouwen

Hah! Het voordeel van de boorden ontdekte ik vorige winter al terwijl ik in de gierende kou stond te wachten op mijn trein die alweer een halfuurtje vertraging had. De boorden zitten zo nauw rond je polsen dat ze geen zuchtje koude doorlaten, heel handig!

Tip 2: een grote capuchon

Sneeuw? Check! Regen? Check! Met een totaal natgeregende kop aankomen op je werk of op school? Jammer genoeg ook vaak ‘check’! Met mijn nieuwe jas gelukkig niet meer: ik heb nu een jas met capuchon! En een lekker grote capuchon die ook ver genoeg over mijn gezicht komt (tot vlak boven mijn ogen) waardoor ook mijn oogmake-up gespaard blijft van vies weer. Win! Let wel op dat je geen capuchon hebt die gevoerd is met fake fur of een ander zacht materiaal of dat er fake fur aanhangt die je niet in 1-2-3 van je jas kan halen: als het natgesneeuwd is, krijg je er flink spijt van! Kijk ook eens of je je capuchon kan dichtmaken? Het zal je veel gescheld schelen tijdens een sneeuwbui!

Tip 3: een jas in een waterafstotende stof

Toegegeven, winterjassen in wol vind ik veel leuker. Nu heb ik toch een soort parka geshopt in een waterafstotend stofje en ik moet zeggen: “wauw”! Ik heb nu geen wollen mantel meer die zelfs in de 9 uur die ik op mijn werk zit, niet droogt. Of een wollen mantel die muf ruikt door de sneeuw en de regen. Of een jas die na 10 minuten sneeuwstorm al doorweekt is – en dan moet je nog drie kwartier reizen naar je bestemming! Nope, voor mij geen wollen winterjas meer als het sneeuwt!

Tip 4: een nauw aansluitende jas

Het is ook heel belangrijk dat je jas goed nauw aansluit, zeker onderaan! Zo kan er geen ijskoude wind toch nog naar binnenkruipen. Er zijn veel modellen die sowieso nauw aansluiten, of je kan ze wat nauwer maken met koordjes.

Tip 5: geen warme jas, maar wel water- en winddicht?

Mijn jas is behoorlijk winddicht en waterdicht, maar ik vond hem nog niet warm genoeg. Gelukkig was dat heel erg makkelijk op te lossen met een extra lange hoodie met een kraag in de plaats van een capuchon (echt, ik vind niets storender dan een hoodie met een echte kap moeten dragen terwijl er nog een jas over moet). Ta-daaah!

Tip 6: zakken op de goede hoogte

Ik ben nog geen meter zestig en ik ondervind bij winterjassen erg vaak problemen met de jaszakken. Voor mij zijn die dingen totaal onmisbaar (ik vergeet mijn handschoenen soms en mijn Iphone heb ik graag in handbereik) maar vaak hangen te te laag, waardoor het ongelofelijk irritant is om die jas te dragen. Let daar dus ook zeker op als je een nieuwe jas past!

Tip 7: een dubbele sluiting

Mijn nieuwe jas heeft dit jammer genoeg niet, maar een dubbele sluiting (rits en een knoopsluiting met pas) houdt ook extra veel wind tegen! winterjassen-2012-2013 Deze jas is van Bench en kost 149,95 euro bij Zalando     Hebben jullie nog tips? Dingen die jullie echt heel fijn vinden aan jullie eigen winterjas(sen)? Vertel het ons zeker! 🙂 Binnenkort nog veel meer wintertips van deze koukleum!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

glamourista-logo-2015

Instagram
Read previous post:
sorel-winterlaarzen-snowboots
Moonboots, snowboots en winterlaarzen sale!

Winterlaarzen 2012/2013 - Winterlaarzen zijn de laatste dagen behoorlijk onmisbaar geworden: er ligt sneeuw, gesmolten sneeuw en de grond is...

Close