ICL-operatie deel 1: laser-iridotomie

ICL-operatie deel 1: laser-iridotomie

Gisteren was het een hele spannende dag voor mij: ik zou bij mijn oogchirurg een laser-iridotomie ondergaan. Of in mensentaal: gaatjes in mijn iris laten laseren (wordt bijvoorbeeld ook gedaan bij mensen die aan glaucoom lijden) zodat de oogdruk in mijn oogbol niet kan stijgen na de operatie.

Hoe verloopt een iridotomie?

Eigenlijk was het laseren zelf sneller voorbij dan ik dacht (en daar was ik stiekem heel blij mee): ongeveer 5 minuten per oog en dat was echt het maximum. Ik was eigenlijk nog het meeste tijd kwijt met het wachten tot de pupilverkleinende oogdruppels begonnen te werken (de mama vond het allemaal maar eng om te zien :p ), dat was ongeveer een kwartier. Op den duur merk je zelf ook dat die druppels aan het werken zijn omdat je heel wazig begint te zien (bij mij was mijn zicht zonder bril hetzelfde als met bril, en ik ben bijna -8 ). Daarna word je meegenomen naar het laserkamertje en krijg je verdovende druppels in je ogen. Wanneer die druppels ingewerkt zijn, zet de oogchirurg een soort van vergrootglaasje op je oogbol (no worries, dat voel je niet, je ziet alles alleen heel groot, ook de laser zie je daardoor duidelijk). Daarna begint de oogchirurge – letterlijk – gaatjes in je irissen (die nu heel goed te zien zijn dankzij de kleine pupillen) te schieten met de laser. Hoe dat voelt? Wel, heel raar! Je voelt een soort van ‘knets’ in je ogen/hoofd en bij mijn linkeroog deed het omdat ze veel moest schieten (stuk of 25 gaatjes) op den duur een beetje pijn. Maar dat trok heel snel weg. Bij mijn rechteroog was het na vijf schoten ongeveer al gepiept. Echt, het gaat snel voorbij en je hoeft er zeker niet bang voor te zijn!

 • pupilverkleinende druppels worden ingebracht (de eerste minuut brandt het enorm, maar daarna merk je er niets meer van! Heel even op de tandjes bijten dusย  )
 • Wachten tot de druppels in beginnen te werken: niet zo dom zijn als ik om een leuke Cosmopolitan mee te nemen om te lezen, je bent er helemaal niks mee
 • Wachten op de grappige of bange opmerkingen van je chauffeur in kwestie
 • Meegaan naar de laser zelf
 • Daar krijg je nog verdovende druppels ingedruppeld (branden ook een minuutje)
 • Vervolgens moet je je hoofd goed in de voorziene plaatsen plaatsen
 • De oogchirurg zet een vergrootglaasje op je oogbol (en nee, daar heb ik echt niks van gevoeld ๐Ÿ˜€ Yay voor verdoving ๐Ÿ˜‰ en begint met het laseren
 • Bij mij was er ook eventjes hulp nodig om mijn hoofd vast te houden, ik had de vervelende neiging om elke keer mijn hoofd naar achteren te brengen (fight or flight?)
 • Je houdt trouwens ook 2 hendels vast met je handen en je moet letterlijk je tanden op elkaar houden, zo blijft je hoofd het meeste stabiel en kan je je zenuwen een beetje botvieren op die hendels ๐Ÿ˜‰
 • Na het laseren (hooguit 5 minuten per oog) krijg je de definitieve operatiepapieren mee en een voorschrift voor een flesje druppels (om een ontsteking te voorkomen)

Hoe verloopt de rest van de dag?

Ik had vlak na het laseren last van hoofdpijn aan mijn linkeroog (van die bonkende hoofdpijn) omdat er ook een klein bloedend gaatje was. Gelukkig wist de oogchirurge mijn ongerustheid te sussen en ze vertelde me dat het een dag later weg zou zijn, en inderdaad, geen bloedstroompje meer te zien! Daarnaast waren mijn ogen echt extreem gevoelig voor licht (logisch ergens) dus moest ik een zonnebril opzetten, met mijn bling-luipaardprintbril geen straf ๐Ÿ˜‰ Dat is trouwens wel de hele avond gebleven. Ik heb ‘s avonds flink gedruppeld zoals het moest. Ik heb trouwens nieuwe kussenslopen gebruikt waar Belle nog niet op had geslapen, en Belle heeft ook braafjes op de zetel geslapen, dat leek me beter! Toen ik ging slapen, had ik geen last van mijn rechteroog. Mijn linkeroog voelde aan alsof er een paar zandkorrels inzaten, wat wel ongemakkelijk was. Op den duur ben ik toch goed op tijd in slaap gevallen en ik werd wakker met ogen die geen pijn meer deden, niet meer knalrood waren, geen bloed en geen lichtgevoeligheid ๐Ÿ˜€ Geweldig dus, op 1 nacht zijn mijn ogen bekomen van het laseren, dat vond ik een heel goed teken voor de komende operaties! Waar ik trouwens wel aan moet denken als ik geopereerd wordt: alle spullen die nodig zijn, moet ik in een apart mandje steken! Gisteren heeft het een halfuur geduurd voor ik mijn gsm-oplader kon vinden :s Niet handig ๐Ÿ˜‰

Niet vergeten als je een laser-iridotomie moet ondergaan

 • een zonnebril (of die op sterkte is, maakt niets uit, je ziet toch niet scherp) met grote glazen
 • een pet met een grote klep (dat had ik niet, en hoewel ik amper buiten geweest ben, moest ik mijn ogen echt helemaal afdekken)
 • een chauffeur + auto (openbaar vervoer gaat je niet lukken, trust me!)
 • zakdoekjes (je ogen gaan ontzettend tranen na de druppels)
 • op voorhand eten klaarmaken en je tas voor de volgende dag
 • zorg ervoor dat je na de laser-iridotimie in een donkere kamer kan liggen
 • iemand die je oogdruppels kan gaan halen bij de apotheker

Ik heb echt heel veel aan mijn moeder gehad: ze heeft me gebracht, gehaald en is ook de oogdruppels gaan halen ๐Ÿ™‚ Nu begrijp ik ook waarom er geadviseerd werd om thuis hulp te hebben voor je operatie, je hebt natuurlijk napijnen van de operatie en je zal niet direct goed zien. Vooral mijn dieptezicht zal wegvallen, en dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn mijn ouders zo lief geweest om vakantie te nemen tijdens mijn ik-ga-buiten-strijd-zijn-door-de-operatie-weekje dus dat is al een hele zorg die wegvalt ๐Ÿ™‚

Hoeveel kost een laser iridotomie?

Oh trouwens, ik was maar 37 euro kwijt waarvan ik nog een groot deel terug zal krijgen van het ziekenfonds. Dat is wat anders dan de komende operaties waarvan de lenzen al 2000 euro per stuk kosten (custommade, honey!).

Ogen voorย  en na de iridotomie

ogen voor iridotomie

iridotomy right iridotomie rechts

Rechts

Ogen na de iridotomie

links left eye iridotomie

iridotomy iridotomie links

Links

(wat ziet een bloot oog er toch lelijk uit, bluh!) De volgende halte worden de oogoperaties zelf! Ik ben er al veel minder nerveus voor omdat ik echt veel vertrouwen in mijn oogchirurg heb (zij is ook altijd diegene die de kleine operaties zoals de iridotomie doet en juist met haar heb ik ieder consult) en ik weet ook dat ze me kent, dus geen oeps-we-hebben-je-per-ongeluk-fake-boobies-gegeven-in-de-plaats-van-lenzen en dat is een grote geruststelling. Ze weet ook van mijn ziektes en medicatie, dus ik maak me geen zorgen ๐Ÿ™‚ Kan het alsjeblieft gewoon snel midden augustus zijn? I want to get this over with ๐Ÿ˜‰

Glamourista

Cat mom – gek op Jeroen – reizen, make-up en fashion!

Find me on: Web

18 Comments

 1. Liesbeth
  July 28, 2011 / 2:35 pm

  Brr, lijkt me echt eng zo, maar goed volhouden en voor dat je het weet is het voorbij! Nog veel succes! ^^

 2. Liesbeth
  July 28, 2011 / 2:35 pm

  Brr, lijkt me echt eng zo, maar goed volhouden en voor dat je het weet is het voorbij! Nog veel succes! ^^

 3. michelle
  July 29, 2011 / 12:01 pm

  dat lijkt me heel vreemd als er iemand aan me ogen zit.
  nog even geduld meis!! je heb al zo lang moeten wachten dan kunnen deze ongeveer 2 weken er ook wel bij ๐Ÿ˜€

  • Glamourista
   July 30, 2011 / 2:45 pm

   Yess! Moet je nagaan, over 2 weken zijn de operaties al achter de rug ๐Ÿ˜ฎ

 4. michelle
  July 29, 2011 / 12:01 pm

  dat lijkt me heel vreemd als er iemand aan me ogen zit.
  nog even geduld meis!! je heb al zo lang moeten wachten dan kunnen deze ongeveer 2 weken er ook wel bij ๐Ÿ˜€

  • Glamourista
   July 30, 2011 / 2:45 pm

   Yess! Moet je nagaan, over 2 weken zijn de operaties al achter de rug ๐Ÿ˜ฎ

 5. July 29, 2011 / 5:10 pm

  Mij lijkt het toch een beetje eng… Maar fijn dat het zo goed verloopt allemaal!

  • Glamourista
   July 30, 2011 / 2:44 pm

   Gelukkig klinkt het allemaal veel enger dan het is ๐Ÿ™‚ Het is een poosje vervelend en het voelt alsof er iets in je oog zit dat er maar niet uit gaat, maar even doorbijten en het is veel beter ๐Ÿ˜€ Ik merk nu echt niets meer van het laseren, alsof ik niets heb laten doen… hopelijk gaat dat met de echte operaties zelf ook zo zijn!

 6. July 29, 2011 / 5:10 pm

  Mij lijkt het toch een beetje eng… Maar fijn dat het zo goed verloopt allemaal!

  • Glamourista
   July 30, 2011 / 2:44 pm

   Gelukkig klinkt het allemaal veel enger dan het is ๐Ÿ™‚ Het is een poosje vervelend en het voelt alsof er iets in je oog zit dat er maar niet uit gaat, maar even doorbijten en het is veel beter ๐Ÿ˜€ Ik merk nu echt niets meer van het laseren, alsof ik niets heb laten doen… hopelijk gaat dat met de echte operaties zelf ook zo zijn!

 7. July 30, 2011 / 10:44 am

  Oh dear, als ik dat zo lees ben ik toch wel bang voor een oogoperatie..
  Niet dat ik er nog maar aan denk -ik ben nog maar 17- maar toch… Wel chic dat je het allemaal zelf betaalt en veel succes nog!

  • Glamourista
   July 31, 2011 / 5:28 pm

   Echt waar, het klinkt een stuk enger dan het is hoor ๐Ÿ˜€

 8. July 30, 2011 / 10:44 am

  Oh dear, als ik dat zo lees ben ik toch wel bang voor een oogoperatie..
  Niet dat ik er nog maar aan denk -ik ben nog maar 17- maar toch… Wel chic dat je het allemaal zelf betaalt en veel succes nog!

  • Glamourista
   July 31, 2011 / 5:28 pm

   Echt waar, het klinkt een stuk enger dan het is hoor ๐Ÿ˜€

 9. July 31, 2011 / 8:32 pm

  succes, ik zou het echt niet durven denk ik!

 10. July 31, 2011 / 8:32 pm

  succes, ik zou het echt niet durven denk ik!

 11. July 31, 2011 / 8:40 pm

  Brrr klinkt maar eng :s, hopelijk is het snel achter de rug en kan je weer genieten zonder bril :D. Wel leuk dat je alles zo beschrijft met tussenkopjes, lijkt me handig voor mensen die dit ook ooit willen laten doen! ๐Ÿ™‚

 12. July 31, 2011 / 8:40 pm

  Brrr klinkt maar eng :s, hopelijk is het snel achter de rug en kan je weer genieten zonder bril :D. Wel leuk dat je alles zo beschrijft met tussenkopjes, lijkt me handig voor mensen die dit ook ooit willen laten doen! ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.